Лекарският съюз разследва Мангъров заради твърдения за коронавируса, ваксините и тестовете

14036
Лекарският съюз разследва Мангъров заради твърдения за коронавируса, ваксините и тестовете
Снимка: БГНЕС

Лекарят действа в интерес на живота, физическото и психическото здраве на пациента и съдейства за социалната му реадаптация. Всеки лекар в ежедневната си дейност се стреми да утвърждава собствения си и на съсловието авторитет, като дори извън рамките на професионалната си дейност се въздържа от постъпки и действия, които биха уронили честта и достойнството на лекарската професия. Лекарят е активен член на обществото, съдейства за популяризирането на здравословен начин на живот и обществената хигиена. Всички тези текстове от Кодекса за професионална етика на лекарите в България (чл. 3, чл. 13 и чл. 60) са нарушени от инфекциониста доц. Атанас Мангъров що се отнася до COVID-19 – това счита д-р Петър Петров (доктор по биохимия, магистър по токсикология, нутригеномика, хранителна химия, както и бакалавър по биотехнологии), който е подал сигнал до Българския лекарски съюз (БЛС).

По сигнала на д-р Петров вече има действия от Комисията по професионална етика на БЛС. Тя е изпратила официално писмо до Мангъров още на 28 ноември и го е приканила в 10-дневен срок да представи своята гледна точка. Той носи отговорност по Закона за съсловните организации и може да бъде наказан с порицание, глоба в размер на 1 до 5 минимални заплати или заличаване от регистъра на лекарската колегия в срок от 3 месеца до 1 година (чл. 38).

Сигналът на д-р Петров срещу доц. Мангъров е заради интервю от 2 ноември, 2021 година пред Радио "Фокус". То е със заглавие: "Доц. Атанас Мангъров: Ако някой реши да въведе локдаун само за неваксинирате, ще си вкара страхотен автогол". Сигналът не касае интервюто в цялост, а конкретни твърдения в него. Д-р Петров е приложил три цитата от интервюто, които според него показват как доц. Мангъров нарушава изброените най-горе в материала чл. 3, чл. 13 и чл. 60 от Кодекса за професионална етика на лекарите в България:

ПРИМЕР 1

Доц. Мангъров: Хората са напълно прави да протестират, защото тези зелени сертификати от епидемиологична гледна точка са напълно безсмислени. Те бяха замислени по времето когато се считаше, че тези ваксини ще успеят да създадат групов имунитет, но в последствие се оказа, че това не става, и всъщност в момента се вижда, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. Тоест, от тази гледна точка да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено.

Според д-р Петров, от епидемиологична гледна точка ползите от цифровите КОВИД сертификати в ЕС са вече многократно доказани в държавите, които са ги въвели, но доц. Мангъров прави обратно по смисъл твърдение, без да даде никакви конкретни доказателство.

Доц. Мангъров казва, че хората, които са ваксинирани, са способни да се заразяват и съответно да заразяват други хора. За д-р Петров това е внушение, че ваксините не намаляват риска от заразяване с КОВИД-19. Д-р Петров цитира епидемиологични данни, че ваксинация с която и да е от одобрените в ЕС четири ваксини срещу коронавируса намалява вероятността от заразяване с вируса поне с 80% в първите 6 месеца след ваксиниране. Съответно, д-р Петров счита за ненаучна оценката на доц. Мангъров, че „да се дава възможност на хората, които са ваксинирани да се движат свободно, да посещават заведения е напълно безсмислено”. „В ситуация, в която България има най-нисък процент ваксинирани жители в целия ЕС и най-висока ковид смъртност на милион жители (към 29 ноември, 2021 година надвишената смъртност в България е 748 души на 100 000 души население т.е. най-високата в света според The Economist), това говорене на д-р Мангъров е опасно и пряко вреди на общественото здраве, защото не артикулира ясните и медицински доказани ползи от ваксинирането срещу КОВИД-19”, счита д-р Петров.

ПРИМЕР 2

Щом не казват баста, когато Мангъров дрънка, българските лекари ще си теглят мъката КОВИД

Още 2-3 месеца и светът ще регистрира втора годишнина от избухването на пандемията КОВИД-19. И този факт ме кара да си задам следният в...

Атанас Мангъров: Абсолютно. Хората, които са застрашени, трябва да си стоят в къщи – тези, които са възрастни, които са болни. Но абсолютно безсмислено е всички останали да се държат затворени и да се ограничават. Също така, децата трябва да тръгнат на училище, защото те са тази част от населението, през които тази инфекция трябва да премине.

Водещ: А вие одобрявате тези въпросни тестове, които ще бъдат тип "близалка" за децата?

Атанас Мангъров: Не, те са напълно безсмислени и ненужни.

Директорът на Инфекциозна болница разби твърдения на Мангъров за ваксинирани пациенти в лечебното заведение

Няма починали от коронавирус пациенти в Инфекциозна болница, които да са били ваксинирани срещу КОВИД. Това е така откакто в България п...

Според д-р Петров тези думи Мангъров прави опасно внушение, че децата, ходещи на училище, трябва да се заразят с КОВИД-19 все едно това е нещо неоспоримо необходимо от медицинска гледна точка. Нови и нови научни данни показват наличието на постковид синдром, с голям набор симптоми, които намаляват качеството на живот на преболедували КОВИД-19. Децата често карат КОВИД-19 безсимптомно или леко, но постковид синдромът съществува, напомня д-р Петров. И казва, че чувствителността на антигенните тестове, одобрени в ЕС, е над 98%. С думите си Мангъров може да откаже много родители да тестват децата си, защото според него са „безсмислени”, а това „само ще усложни така или иначе сложната вече епидемиологична обстановка”, според д-р Петров.

ПРИМЕР 3

Атанас Мангъров: Не знам какви ваксини се поставят, но при положение, че фирмата производител е освободена от отговорност, тя може да удължава сроковете на годност на своите ваксини както си иска.

Д-р Петров е категоричен, че увеличаване на срока на годност на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech "Комирнати" е направено след извършена оценка от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) – от 6 на 9 месеца, но при съхранение от минус 90 до минус 60 градуса по Целзий и разпечатаните опаковки с ваксината може да се ползват за 9 месеца само ако са съхранявани при описаните условия. Д-р Мангъров прави опасното внушение, че ваксините не подлежат на санитарен контрол и производителите им не носят никаква отговорност за съдържанието и ефективността им, което "категорично не е вярно", настоява д-р Петров. Що се отнася до сериозни странични ефекти от ваксините, пациентите могат да търсят отговорност от производителите – ЕТО ПРИ КАКВИ УСЛОВИЯ!

Поради всички изброени примери с конкретни думи на доц. Мангъров, д-р Петров иска максимално тежко наказание за него предвид законовите норми в България.

Доцент Мангъров: Ваксинираните се разболяват и заразяват другите, преболедувалите - не

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров поведе шествие в София срещу Ковид мерките в страната. Протестиращите се обявиха и срещу задължител...

Междувременно днес (5 декември) имунологът присъства на съвместен брифинг с лидера на ПП "АБВ" Румен Петков. По повод писмото на Лекарския съюз, Петков заяви, че "този съюз трябва да бъде закрит": "Тръгват да търсят сметка за едно интервю. Ако ще я карат така - направо Лекарският съюз може да си стане отдел в КПКОНПИ за разправа с лекарите, които имат достойнството да си заявяват позициите".

Мангъров и Петков бяха категорични, че трябват сериозни промени що се касае до ковид мерките. Най-важната от тях е връщането на учениците незабавно в час и то без тестове. По думите им показателен за безсмислието на тестването е "нищожно ниския" брой на позитивни тестове при най-малките в последните седмици.

"Искаме зелените сертификати да бъдат премахнати. В повечето страни те не важат и трябва да се правят нови тестове, за да може да те допуснат в дадена страна. Сертификатите са напълно безсмислени, тъй като дават правото на ваксинирани хора да се движат свободно и така да заразяват хора, защото стана ясно, че не предпазват. Сертификатите са форма на административен тормоз", заяви Мангъров.

Мангъров влиза в 47-мото Народно събрание, но не като депутат, а като здравен експерт към групата на "Възраждане". Actualno.com припомня, че в началото на тази година бе обявено, че лекарят ще бъде номиниран за депутат от групата на АБВ, но непосредствено преди предсрочните избори през юли Румен Петков зави, че доц. Мангъров ще участва в кампанията, но няма да е кандидат за народен представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ръст в броя на заразените с Ковид за денонощие

Здравното министерство: От 1 април хартиените рецепти за антибиотици отпадат напълно

Поставят основите на институт за иновативна медицинска наука

Българин разработва робот зъболекар за домашно ползване

Улеснение за лекарите: Е-рецепти и без интернет

Медицинският хеликоптер с първи тренировъчен полет (СНИМКИ)

"Тренировка за спасителна мисия": Медицинският ни хеликоптер излиза на терен

Коронавирусът в България: Едва 1 случай е открит за денонощие

Коронавирусът в България: Само в 2 области има открити нови случаи

"Лекари в помощ на пациентите": Естроген зависими гинекологични заболявания (втора част)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване