Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Найден, който построи семейна къща, борейки се с последен стадий на карцином, благодарение на терапията с Лутеций

12 юни 2024, 18:57 часа • 72807 прочитания

Найден е на 70 г. живее във Видинската област, изключително деен човек е и не се е сблъсквал със здравословни проблеми. Една от дъщерите му е общопрактикуващ лекар в столицата и инициира провеждане на изследване на PSA (простатно-специфичният антиген), използван като туморен маркер за рак на простата, на баща си. Въпреки, че мъжът е без никакви оплаквания, резултатите от кръвното изследване са притеснителни, със стойност над 150 единици.

Дъщеря му веднага организира преглед при уролог, а след това и взимане на биопсия.

„Разбрах лошата новина. Диагнозата беше карцином на простатата. Предложиха ни да бъде извършена операция, но в неговия случай тя не беше най-добрия вариант. Изпратихме всички документи за второ мнение в най-голямата университетска болница в Испания и след потвърждение и от тяхна страна, взехме решение да се подложи на лъчетерапия в АСК УМБАЛ Младост.“, споделя дъщерята на Найден.

Така в рамките на 5 г. мъжът преминава през няколко вида терапия.

„В началото прави лъчетерапия, от която като страничен ефект, имаше отражение върху стомашно-чревния тракт. В рамките на 5 г. преминаваше регулярно през лъчетерапия, премина през суха химиотерапия, след което през вливки. Той се повлияваше добре, но един ден лекарите ме извикаха в болницата и ми казаха, че можем да продължим с терапията, но тя вече не действа на заболяването и всички конвенционални възможности са изчерпани. Баща ми вече имаше и метастази в костите, заболяването напредваше още повече. Казаха, че след обсъждане в онкологична комисия, може да се предложи ново и иновативно лечение, което е налично в България, но се прилага само в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Лечението е единствената възможност и той бе подходящ и показан за неговото провеждане, защото нямаше и разсейки в органите.“, допълва дъщерята на мъжа.

Предложението е да се извърши иновативна радионуклидна терапия с Лутеций (177 Lu-PSMA). Тя е приложима за пациенти с рак на простата за провеждане на т.н. трета линия (спасителна терапия) в случаи, при които конвенционалните терапевтични схеми (хормонална терапия и химиотерапия) са изчерпали своите възможности. Терапията предoставя възможност за насочено и селективно лечение на тези пациенти чрез реализиране на висока радиоактивна доза лутеций в метастатичните структури благодарение на специфичното поглъщане в тях на маркирания простат-специфичен мембранен антиген. Този тип лечение при пациенти със злокачествени заболявания навлиза все по-широко в борбата с простатния карцином. То е изключително селективно, като се натрупва и атакува точно злокачествените образувания и техните метастази и по този начин щади максимално здравите и неувредени структури на организма.

„Организирах среща с д-р Вихрен Маринов и той ми представи иновативното лечение. Предупреди ме, че е нова терапия и че е радиоактивно лечение. Каза ми, че не се извършва по здравна каса. В рамите на 24 часа бяхме взели решение. Обсъдихме го, цялото семейство заедно с родителите ми, със сестра ми, с нейната дъщеря. Бяхме категорични, че ще направим всичко необходимо.“

Найден вече е преминал през 5 процедури, а резултатите от проследяването му показват много добър ефект.

„Когато видим резултатите от PET-скенера след всяка от процедурите сме толкова радостни и щастливи, защото има ефект. Има една поговорка, че човек се хваща като удавник за сламка, за да изплува на повърхността. Благодарение на терапията, ние плуваме по повърхността и искаме да стъпим на земята, на сушата и да изсъхнем. Хиляди благодарности имаме към това, че има добри специалисти, които се грижат за пациентите, които се развиват и дават възможност на хората тук да се лекуват.“, споделя с усмивка дъщерята на Найден.

Семейството споделя, че е изключително доволно от резултатите и е щастливо, че не се е наложило да извършват лечението на Найден в чужбина.  

„Важното е, че съм добре. Аз не се чувствам болен и с всеки път изследванията ми се подобряват, което прави мен и цялото ми семейство много щастливи. Аз не спирам да извършвам дейност, работя непрекъснато, нищо че съм на 75 г. Аз бях на принципа, че в моя дом няма да влиза майстор. И аз се гордея, че направих дом, в който моите деца да са доволни, правнуците ми да са доволни, да остане след мен. Вече има всички видове удобства, няма нещо, което да липсва. Моят баща е на 97 г. и още работи, така сме ние, щом има сплотеност и задруга, то си има резултат. Ние сме един за всички, всички за един. Човек трябва да вярва в хубавото и на мен ми се случва, получих голяма възможност и тя доведе до своите добри резултати.“, казва Найден.

Екипът на д-р Вихрен Маринов - Началник направление метаболитна терапия, е единственият, прилагащ терапията с Лутеций у нас. Той има опит с метаболитната терапия от 2009 г. насам и е лекувал повече от 500 пациента. За малко повече от година екипът на клиниката, под ръководството на д-р Маринов, осъществи 11 апликации метаболитна терапия с Лутеций. Качеството на услугата е на същото високо ниво, както в клиниките в Западна Европа, като се следи спазването на всички медицински стандарти.

Терапията с белязани с 177 Lutetim радиофармацевтици е предназначена за пациенти с метастатичен кастрация-резистентен карцином на простатата , при които останалите одобрени алтернативни методи на лечение от първа и втора линия „спасителна“ терапия са изчерпали своето действие и/или има противопоказание/нежелание от старна на пациента за тяхното приложение. Показани са пациенти с адекватно и достатъчно поглъщане на простат-специфичния мембранен антиген от метастатичните локализации, доказано чрез предварително провеждане на позитронно емисионна томография/компютърна томография с радиоактивно белязани PSMA лиганди .

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес