Натиск върху болниците: Ще стигне ли кислородът за болните от COVID-19?

1260
Натиск върху болниците: Ще стигне ли кислородът за болните от COVID-19?
Снимка: ВМА Фейсбук

Изключителен натиск към здравната система заради многото заразени и тежки случаи на COVID-19 у нас. Свободните легла рязко намаляват, а на места и кислородът е пред изчерпване. Изключително тревожни новини идват от болниците, където отчитат увеличение на смъртните случаи. На много места продължават да нямат и достатъчно наличности на кислород.Заболеваемостта в страната достигна 888 на 100 хиляди души.

Коронавирусът в България: Лошата тенденция се запазва

100 млн. лв. са осигурени за заразни сектори в 133 лечебни заведения

Близо 100 млн. лв. ще бъдат осигурени за обособяване на изолирани структури за лечение на пациенти със заразни заболявания и за закупув...

Според данните, най-много нови заразени има в София-град, Пловдив, Варна, Благоевград и Стара Загора. Освен рекордния брой починали за денонощието, отчитаме и много висок брой новозаразени – 6007. Направените изследвания са близо 50 хиляди, което означава, че процентът на положителните проби се запазва 12 на сто. Броят на настанените болници се вдига - 8030 са вече пациентите, настанени в COVID отделенията на страната, като 669 от тях са в тежко състояние.

Свободните интензивни легла за COVID пациенти в цялата страна са на критичния минимум, а в много лечебни заведения са заети до едно. В една от най-големите столични болници - „Света Анна” за пореден ден не могат да приемат нови пациенти.

“Става по-страшно от преди! Интересен факт е, че много често постъпват хора, които че ли в началото са с леки увреди и даже на скенер не са тежко болни и в рамките на 2, до 3 дни, стремглаво се оказват за кислородолечение и то в големи дози”, заяви проф. Рада Прокопова, началник Клиника по кардиология, УМБАЛ "Света Анна" за Нова телевизия.

От болницата изчисляват, че процента на починали сред приетите надминава 15-сет. Още по-тежко е положението в Монтана, където само за дни са починали 20 пациенти с Ковид. А свободните легла, веднага са заети: „Пациентите, които са настанени в болницата са 35. 30 от тях са зависими от кислород”, споделя Мариела Генова, старша медицинска сестра.

Тежко протичане на заразата отчитат и в Пловдив, а в общинската "Св. Мина" наличните количества кислород ще стигнат най-много за още ден. „Консумацията на кислород е изключително завишена през последните няколко дни. Ако в рамките на следващите 24 часа не получим следваща доставка на кислород, има наистина вероятност в следващия ден да нямаме достатъчно количество”, категоричен е д-р Петър Петров, директор на болница „Свети Мина”.

310 умрели заради коронавируса за денонощие? И по-лошо отива да става

310 починали за денонощие с диагноза COVID-19 отчете статистиката за първия ден на ноември. За втория - 145. Нататък - ще стане ясно. О...

Проф. Витанов: Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици

От болницата обаче са информирани от фирмата доставчик, че е възможно да има забавяне. Ако това се случи, от лечебното заведение ще се наложи да спрат всички кислородни маски, а пациентите ще останат без животоспасяващата терапия.

Междувременно математици изчисляват, че средната възраст на починалите с COVID инфекция е 10 години по-ниска от тази в началото на пандемията. Освен това, сега клиничната картина се характеризира с много по-рязко влошаване. „Вие виждате 680 души в интензивни легла. Но това сега е много по-лошо число от 700 при предишната вълна, защото сега много по-бързо се влошават и много по-бързо умират”, посочва математикът Лъчезар Томов.

Той е категоричен, че ако ситуацията продължи да се влошава, може да надминем рекорда на страната по смъртност от началото на миналия век, когато у нас са върлували холера и испански грип: „Прогнозирах рекорд на смъртността, това стана. Това са логични последствия. Това, което мога да кажа е, че има ефект от мерките, които се взеха в училище”. Според него именно частичното онлайн обучение и стриктно спазване на мерките са разковничетата за намаляване на случаите.

Без нови мерки, но с призив за национална мобилизация излезе здравният министър

Коронавирусът по света: Все по-ниска смъртност в Западна Европа

248 202 979 са отчетените заразени до момента, като 90,6 на сто от тях или 224 873 561 души са оздравели, показва статистиката на World...

Лекари от страната предупреждават, че въпреки огромният поток от болниците - не могат да се разкриват до безкрай още легла. Това, според тях, ще създаде и сериозен кадрови проблем.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Още четири случая на коклюш в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com