Проф. Витанов: Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици

4789
Проф. Витанов: Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици
Снимка: ВМА Фейсбук

"Смъртността на дневна база ще расте през следващите две седмици. Като махнете вторниците, в момента е около 140 на ден, следващите още две седмици тя ще расте от това число нагоре, каквото ще е по вторниците. Ще видим, може да се получи да е малко повече от това, което е днес". Това заяви математикът проф. Николай Витанов в bTV Новините.

Според него, "ефект от зеления сертификат има от математическа гледна точка, защото ограничава тези, които го нямат", но допълни, че "другите гледни точки ще запази за себе си". Добрата новина е, че трети ден подред репродуктивно число на разпространение на заразата е под 1,3, заяви Витанов. Това означава, че "обхватът на заразата продължава да се увеличава, но не експоненциално и натискът вече намалява".

Николай Витанов не очаква пълен локдаун

В България хората, които имат желание да се ваксинират, са около 1 милион и 800 хиляди. Към момента това са направили 1 милион и 400 хи...

Една от причините, по думите му, е, че "дълго време горя пожарът и толкова нещо изгоря, че няма накъде да се разраства". Втората причина са въведените мерки, а третата – въвеждането на дистанционно обучение за учениците, каза математикът. "Натискът върху болниците вече няма да е толкова рязък, колкото беше през отминалата седмица. Оттук нататък, като ме питат какво ще стане със здравната система, аз използвам думата ще устиска", каза още проф. Витанов.

"Значи едно е ще устои, друго ще е устиска. Ако трябва да направя разлика между устои и ще устиска, имаме самолетоносач на 40 километра от Камен бряг, кормилото е завъртяно, на самолетоносача му трябват 40 км да завие. "Ще устои", е да завие преди Камен бряг, "ще устиска" е, ако успее да завие и закачи някоя скала. Има и трети вариант, който вече го видяхме с един друг кораб", заяви математикът.

Според изчисленията на проф. Витанов, 40% от българите са защитени и ни трябват още 15%, но се наблюдава спад във ваксинациите - от пик от 29 000 имунизации до 14 000 на ден. Има два варианта за разпространението на заразата: ако броят на заразените дневно падне под 2000, ще посрещнем коледните празници малко болни, а другата възможност е у нас да се повтори ситуацията във Великобритания, където имаше пик от 60 000 новозаболели и плато от 40 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com