Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостиг на лични лекари: Д-р Брънзалов каза къде е най-трудно да си намерим личен лекар

14 юни 2024, 07:53 часа • 4986 прочитания

Действително има голям недостиг в цялата ни система здравеопазване от кадри, независимо какви са те. Специално за общопрактикуващите лекари нещата стават критични. Това каза в ефира на БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Управителния съвет на  Българския лекарски съюз.

Недостигът на лични лекари ще се изостря

По думите му личните лекари силно намаляват като брой, а най-лошото е, че основната група е над 51 години. "Това означава, че след няколко години това още по-силно ще се изостри", смята д-р Брънзалов.

По думите му личните лекари са и много неравномерно разпределени върху територията на страната. "Имаме големи части от нашата страна, населени места, където е почти невъзможно да се намери личен лекар", коментира д-р Брънзов. ОЩЕ: Брънзалов: Лекарите да бъдат съхранени, защото след време ще правим реформи с врачки и знахари

Статистиката

Най-малко лични лекари има в област Търговище - 51, следват Кърджали - 69, Видин - 80. В София са 864. От 51 до 70 години е най-големият брой на общопрактикуващите лекари.

"Има общопрактикуващи лекари и на 80. За съжаление под 40 години в България са само 260 общопрактикуващи лекари", коментира д-р Брънзалов.

Той смята,че когато фактите говорят и Боговете мълчат. "Нека тези, които са заинтересовани да се правят някакви политики в системата на здравеопазването, нека ги проведат", добави още той.  ОЩЕ: Над 70% от болниците изпитват недостиг на лекари и сестри

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес