Над 70% от болниците изпитват недостиг на лекари и сестри

2387
Над 70% от болниците изпитват недостиг на лекари и сестри
Снимка: Getty Images/Guliver

Остър кадрови дефицит изпитват болниците в страната. Над 73% от лечебните заведения са заявили, че имат недостиг на лекари, а около 90% - на медицински сестри. Това са основните изводи от анкетата на „Индекс на болниците“ за кадровия дефицит в здравеопазването. Тя е проведена през януари и февруари тази година сред 69 болници от цялата страна.

Според повечето мениджъри без своевременни мерки ще се стигне до принудително преструктуриране и самозатваряне на немалка част от лечебните заведения в страната в следващите пет години.

Най-голям дефицит на специалисти има в областта на анестезиологията и интензивно лечение – 42,9% и в хирургията – 41,7%. Няма медицински специалисти и в други важни области като педиатрията – 38,8%, кардиологията – 34,7%, неврологията - 28,6%, неонатологията - 28,6%, акушер-гинекологията - 26,5%, инфекциозните болести - 26,5%, клиничната лаборатория - 26,5%, нефрологията - 24,5%, вътрешните болести - 22,4%, спешната медицина - 22,4%, както и образната диагностика - 22,4%.

81% от анкетираните са на мнение, че липсата на специалисти води до прегаряне на персонала. Около 78% от лечебните заведения посочват, че трудно обезпечават 24-часовата дейност на работа, а близо 45% от анкетираните посочват като следствие закъсняла или неточна диагностика и намаляване качеството на лечение.

Голямо е текучеството и на медицински специалисти. Сред основните причини за това са достигане на пенсионна възраст, заплащането, работа в друга болница и пренатоварването.

Още по-голям е проблемът с дефицита на медицински сестри. Близо 90% от болниците имат недостиг на този вид кадри. От данните става ясно, че в над 40% от лечебните заведения на един лекар се пада по-малко от една или една медицинска сестра. В 58% от болниците на една сестра се падат над 7 пациенти, които да обслужва.

51.6% от мениджърите посочват, че недостигът води до липсата на адекватни грижи за пациентите, а 60%, че липсата на тези кадри води до увеличаване на възможността от грешка при болничния престой на пациентите и намаляване на качеството на лечение.

За 56% от анкетираните една от водещите причини за липсата на кадри у нас са условия на труд и заплащането.

Основната мярка за справяне с кадровия дефицит според мениджърите е по-доброто заплащане на специалистите. Според 71% от анкетираните са нужни по-високи заплати за медицинските сестри, според 59% - на младите лекари до 35 години, а според 51% - на лекарите в дефицитните специалности.

Нужни са и промени в болничната система. 68% смятат, че трябва да се ограничи откриването на нови лечебни заведения, а 49%, че е нужно преструктуриране на лечебните заведения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване