Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасен ли е тигровият комар и какви рискове носи?

16 юни 2024, 09:07 часа • 7181 прочитания

Това е тропически комар. Но отдавна, със затоплянето и влагата, той се разпространи доста широко, предимно в Южна Европа. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия. Тя обясни, че отдавна на територията на страната има тигрови комари.

"Насекомото не е опасно. Но пренася тропически болести, които ги няма в нашите ширини, като денга. В световен мащаб има общ подем на заболеваемостта от денга, в България имаме вече четвърти случаи. Но всички са вносни случаи, пренесени от друга държава", поясни директора на НЦЗПБ.

ОЩЕ: Първи смъртен случай на дете от парвовирус - ето колко са случаите в България и какви са симптомите

"За България няма риск. Имаме единични случаи, освен това заболяването не е протичало тежко", поясни тя.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев тигровите комари са опасни. "Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, подчерта той.

Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.

"След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кучнев.

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

"Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди. Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в ЕС най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа – през 2024 г. ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 000“, заяви още доц. Кунчев.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес