От Александровска болница отговориха на обвинения на Костадин Ангелов с рекапитулация какво правят, за да спасят лечебното заведение

2241
От Александровска болница отговориха на обвинения на Костадин Ангелов с рекапитулация какво правят, за да спасят лечебното заведение
Снимка: БГНЕС

Предвид информацията от ексздравния министър, депутат от ГЕРБ и бивш ръководител на Александровска болница проф. Костадин Ангелов за тежки нарушения на сегашното ръководство на лечебното заведение що се отнася до проведени обществени поръчки, от болницата предоставиха своеобразен отговор. В отговора обаче няма нито дума коментар за твърденията на Ангелов - ПРИПОМНЕТЕ СИ ГИ ТУК!

Actualno.com публикива в цялост получения отговор:

"Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни звена на лечебното заведение, изразяващ се в печалба от 1,5 млн. лева, сочат данните от отчета за м. май. Данните от прогнозирания счетоводен финансов резултат за юни запазват тази тенденция.

Александровска болница трупа 15 000 лева на ден задължения от лихви

15 хиляди лева на ден задължения от лихви трупа Александровска болница. Две министерства търсят решение за тежкото й финансово състояни...

Това се случва за първи път от ….. години.

Настоящото ръководство завари най-старата болница в България пред фалит с над 70 млн. лева задължения. Направените юридически и финансови анализи устанавиха редица проблеми, които трябваше да бъдат спешно решени. Освен финансови и организационни, те бяха и продължават да имат материално естество. Александровска болница е втория по-големина болничен комплекс в страната и има над 23 отделни сгради с различна големина, етажност, години на застрояване и степен на амортизация и 28 различни клиники, някои от които са уникални за страната. В същото време в окото на кризата с Covid-19 Александровска болница беше на първа линия и едно от най-натоварените лечебни заведения от самото начало на пандемията. Въпреки преустановения планов прием и планови операции за няколко месеца, в периода 1.07.2021– 30.06.2022г. през УМБАЛ "Александровска" са преминали 27 512 пациенти или с 20% повече в сравнение със същия период от предходната година. За лечение постъпват болни от цялата страна, част от тях са неосигурени лица.

Оздравителните мерки, които предприе ръководството в рамките на една година от своето управление не само изведе болницата от финансовия тупик, но и дава увереност, че тя има потенциал да излезе самостоятелно от финансовата криза и да покаже възходящо развитие в недалечно бъдеще. Това ще бъде възможно на първо място, след като се уредят просрочените задължения към доставчици, натрупани по време на предходните ръководства на болницата в размер на 35 млн. лева. Пръв и основен приоритет на мениджмънта остава решаването на проблема с просрочените задължения.

Въпреки негативните тенденции в минали периоди, е налице воля за промяна, направени са и реални стъпки за преодоляването на кризата и задлъжнялостта.

Д-р Атанас Атанасов: "Александровска болница" трябва да изплува от долната мъртва точка

Ние започваме от долна мъртва точка, трябва да изплуваме от тази финансова катастрофа и да гарантираме нормално развитие на „Алек...

Това наложи още в самото начало да бъде разработена и приведена в действие цялостна оздравителна програма с цел създаване на позитивна перспектива за устойчиво развитие на търговското дружество и усъвършенстване на работните процеси в него. Въз основа на констатираните проблеми и подреждането им по степен на важност беше създадена нова система за вътрешен контрол върху приходите и разходите чрез предоговаряне с доставчиците, прекратяване на неизгодните договори, окрупняване на структури със сходни дейности и др.

В края на м. май 2022г. Съветът на директорите взе решение да назначи специалист в областта на финансовото управление (прокурист), който се включи в ръководния екип и в усилията му за преодоляване на наследеното тежко финансово състояние. Бяха водени преговори с банкови институции за получаване на кредит за преструктуриране и погасяване на просрочените задължения на болницата, като и срещи с министъра на здравеопазването, с ръководството на Българска банка за развитие и с министър-председателя на Република България. Към този момент държавата на най-високо ниво е ангажирана с каузата за спасяването на Александровска болница и се очаква в близките дни да бъде решен проблема с погасяването на просрочените задължения на дружеството.

Настоящият управленски екип продължава усилията си за извеждане на лечебното заведение от тежката финансова криза и да гарантира устойчивото му бъдещо развитие в полза на българските граждани и пациенти.

Най-належащият проблем на Александровска болница остава решението за взимане на кредите от търговска банка за погасяване на приблизително 40 млн. лева задължения към доставчици, натрупани преди настоящият екип на болницата да поеме нейното управление".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Очаквано: Човек на ГЕРБ поема ръководството на НЗОК

Отново протест: Искат оставките на здравния министър и на шефа на “Пирогов“

Спад в броя на новите случаи на Ковид за денонощие

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com