Костадин Ангелов, чиято тъща хранеше Александровска болница, сега сигнализира за тежки нарушения с поръчки в болницата

8021
Костадин Ангелов, чиято тъща хранеше Александровска болница, сега сигнализира за тежки нарушения с поръчки в болницата
Снимка: БГНЕС

Бившият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов, който е народен представител от ГЕРБ и бивш директор на УМБАЛ "Александровска"*, изпрати сигнал и документи до медиите за тежки нарушения от сегашното ръководство на болницата, свързани с възлагане на обществени поръчки.

Преди това той твърди, че е водил писмена кореспонденция със здравния министър проф. Асена Сербезова. По нейно нареждане са проверени твърденията му от вътрешния одит на лечебното заведение, който в много голяма степен ги потвърждава. Изпратил е за тях сигнали до Софийска градска прокуратура и Икономическа полиция, но сигнализира медиите "заради липса на реакция на всички институции".

ОЩЕ: Лекарят на годината съсипа ръководството на Александровска болница и здравния министър на Борисов

Ангелов е спрял вниманието си върху три поръчки със сходен предмет обявени в един и същи ден – на 9-ти декември 2021 г. Едната е за рехабилитация на площадкова ВиК мрежа в частта, захранваща сградата на Неврологията. Втората касае частта към Втора хирургия. Третата е за ВиК, захранваща Диагностично-консултативния център и администрацията.

 

 

Всички те са пряко възложени, без конкурс, на консорциум „Танатос Ленд“ между фирмите „Танатос“ ООД – Добрич (95% участие), и „Лендпроект“ ООД София (5%).

Договорите на стойност съответно 831 866 лв. без ДДС, 832 227 лв и 832 385 лв. Или почти 3 млн. лв. с ДДС общо.

Всички пари са платени авансово.

 

 

 

Мотивът на изпълнителния директор д-р Атанас Атанасов за избор на процедурата – договаряне без предварително обявление, е наличие на "изключителни обстоятелства"

"В конкретния случай изборът на открита или ограничена процедура не е възможен с оглед на сроковете за подготовка и подаване на оферта, предвидени за тях. От друга страна е налице основание за провеждане на избрана процедура предвид обстоятелството, че непровеждането и/или избор на друг вид процедура могат съществено да затруднят или да нарушат нормалното изпълнение на нормативноустановени дейности на възложителя", е посочил той.

Д-р Атанасов уточнява, че наличната водоснабдителна и канализационна мрежа е морално и физически остаряла, налагат се непрекъснати аварийни ремонти, за да се осигури макар и временно нормалното и функциониране.

"Площадковата ВиК мрежа преминава под сградите на отделните клиники и непрекъснато аварира, което води до затруднения в нормалното функциониране на сградите. В конкретния случай са констатирани течове на водопровода и на канализацията на територията на посоченият обект. Наводняването на части от сградата изключително затруднява нейното ползване от пациенти и лекари. От друга страна, съществуващата непрестанна влага е заплаха за стабилността на постройките, тъй като в дългосрочен план може да повреди значително конструкцията им, а това да доведе до извеждането им от експлоатация. Със започване на студеният сезон авариите във ВиК мрежата се увеличават, а настъпването на лоши климатични условия допълнително ще затрудни възстановяването ѝ, ако възложителят избере възможността да проведе друг вид процедура поради по-дългите срокове за подаване на оферти и разглеждане на документи", е добавено в мотивите. Упоменава се и стабилното повишаване в ръста на заболелите от коронавирус пациенти.

Финансирането обаче е със средства, отпуснати от здравното министерство по договор, подписан на 15-ти септември.

"Или казано с прости думи, повече от 3 месеца преди възлагането на поръчката без конкурс. Предметът на договора за отпускане на 3.5 млн. лв. е за "Изграждане на съвременна канализационна и водопроводна мрежа за целия болничен комплекс на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД", което предполага обявяването на  една обществена поръчка - открита процедура с прогнозна стойност до 3.5 млн. лева. Възложителят е бил наясно със съществуващото положение, но не е предприел действия за стартиране на конкурентна процедура", заявява проф. Ангелов.

Вместо това са обявени три процедури на пряко договаряне, като в трите е поканен единствен и един и същ участник – при налични на пазара значителен брой фирми с подобен профил, с голям опит при изпълнение на подобни и по-мащабни проекти, вкл. и от по-близки до София населени места – избраната фирма е от Добрич.

Това според ексздравния министър и бивш шеф на „Александровска“ крие сериозен корупционен риск.

Проверката, възложена на вътрешен одит от здравния министър проф. Сербезова, потвърждава информацията в сигнала на проф. Ангелов, че с разделянето на поръчката е заобиколен законът и предлага да бъде сезирана Агенцията за държавна финансова инспекция.

"Предвид наличните индикатори за потвърждаване на изложените в сигнала твърдения за неспазване на режима за възлагане на обществените поръчки в УМБАЛ „Александровска“ ЕАД, МЗ поиска с писмо №02-01-173/14.01.22г. възлагането с приоритет от Министерство на финансите, проверка от органите на АДФИ на процедурите по Рехабилитация на площадкова водопроводна и канализационна мрежа на Медицински комплекс - Александровска болница", е посочила министър Сербезова.

Actualno.com от своя страна също направи проверка на твърденията на проф. Ангелов и ги потвърждава. Екипът ни обаче установи също така, че трите въпросни договори са анексирани. Първият – със 137 823 лв. без ДДС, вторият – с 32 614 лв., а третият – с 243 935 лв. Така сумата по тях е станала 3 541 021 лв. с ДДС. Мотивът за това е войната в Украйна и настъпилата в резултат от нея инфлация, повишението на цените на горивата и всички основни строителни стоки и материали.

Към днешна дата договорите са изпълнени, платени и отчетени.

Сходна кореспонденция има между Ангелов и Сербезова за няколко граждански и консултантски договора, които дублират функции на администрацията в лечебното заведение.

Проф. Асена Сербезова отново назначава одит на Александровска болница, от който в по-голямата част твърденията на Ангелов се потвърждават.

"...Сключения договор за осигуряване на текущо правно обслужване на практика дублира дейността на отдела (Правно-нормативно обслужване – б.р.) и съответно допълнително влошава финансовото състояние на лечебното заведение", пише в одита. Възнагражденията по договора за една година са 36 000 лева за 20 работни часа на месец, а след тези 20 часа по 234 лв. за всеки изработен час.

Предметът на други четири договора също се дублират или имат сходен характер, а освен това администрацията на УМБАЛ "Александровска" ЕАД разполага с отдел "Финансово-икономически", отдел "Бюджет и договорни партньори" и Отдел "Координация, информационно-аналитична дейност и статистика", с оглед на което не е целесъобразно разходването на финансови средства, при лошото състояние на лечебното заведение, се допълва в одитния доклад.

Общата стойност на четирите договора е в размер на 34 380 лева без ДДС и попада в праговете на чл.20, ал.3, т.2 от ЗОП (Закона за обществените поръчки), което изисква провеждането на поръчка чрез събиране на оферти с обява или покана до определени лица.

В случая отново е констатирано разделяне на поръчка с цел да се заобиколи законът. 

"Сключените четири договора представляват цялостен процес, включващ отделни етапи и съответно общата стойност на четирите договора възлиза на 143 520 лв.  с ДДС (или 119 600 лв. без ДДС). Общата стойност без ДДС на четирите договора попада в праговете на чл.20, ал.3, т.1 от ЗОП (при строителство – от 50 000 лв. до 270 000 лв.) и изисква провеждането на поръчка по ЗОП чрез събиране на оферти с обява или покана до определени лица", се сочи в доклада на вътрешните одитори.

След като се запознал с констатациите от одита, проф. Ангелов уведомил колегите си народни представители от комисията по здравеопазване в Народното събрание. Информирал е и компетентните институции да извършат проверки. 

Счетоводната загуба на УМБАЛ "Александровска" за 2021 г. е 2,974 млн. лева, а за предходната 2020 година е 2,944 млн. лева. Счетоводната загуба за периода 01.01.22г. - 31.03.22г. (първо тримесечие на 2022г.) е 6,1 млн. лева, сочат документите, които са предоставени от здравното министерство на проф. Ангелов. Според него тези числа показват, че болницата се управлява лошо и прогресивно влошава финансовите си  резултати. И ако това управление продължи със същия темп, прогнозата за счетоводната загуба в края на 2022г. е 24 млн. лева.

Той също така твърди, че след назначаването на д-р Атанас Атанасов за изпълнителен директор на УМБАЛ "Александровска" ЕАД (07.07.21г.) до момента са прекратени трудовите договори на близо 300 служители на болницата в т.ч. лекари, медицински сестри, санитари.

"На практиката болницата е почти изпразнена от дейност и водещи специалисти. Това води до намаляване на извършения обем медицински дейности. Предвид всичко гореизложено, обяснението за мен е само едно – "разпънат чадър" над директора на УМБАЛ "Александровска" ЕАД и протекция от високо политическо ниво", пише до медиите още проф. Ангелов.

* Припомняме, че в своя статия "Капитал" разкри ("Тъща на първа линия и какво още се случва в Александровска болница"), че фирма на тъщата на проф. Ангелов ("Левски Спринт - Мариана Динекова"*) получавала пари от Александровска болница за доставка на храна на медиците във времето на мобилизиране на всички ресурси заради пандемията. Тоест тогава, когато Ангелов още ръководеше болницата. Изборът на "Левски Спринт - Мариана Динекова" за доставчик не е станал с конкурс или търг, тъй като договорът е сключен не директно с болницата, а с фондацията в обществена полза "Направи добро - Александровска", учредена от болницата и поликлиниката на Александровска и представлявана от проф. Ангелов и заместник-директора на болницата Мария Куманова. Договорът е за 25 000 лева, като е предвидено изхранването на 50 медици. Допълнителна подробност е, че проф. Ангелов не е изпълнил и законовото задължение да излезе от управата на фондацията на болницата, след като е станал министър, а след това и депутат, пише в. "Капитал". Медията добавя и следното: Договорът за доставка на кетъринг с частната фирма е подписан с фондацията, която е юридическо лице с нестопанска цел, не разходва публични средства и по тази причина в случая не може да става въпрос за конфликт на интереси, казват специалисти в материята. Директорът на болницата безспорно е лице, което попада в кръга на лицата, които следва да спазват ограниченията, свързани с конфликта на интереси, но Ангелов не е предприемал никакви действия по този договор в качеството си на директор на болницата. Така се оказва, че на практика има напълно законен механизъм, по който един директор на държавна болница може да сключи договор с тъща си, макар и опосредствано, като просто съвместява различни длъжности.

Автор: Екип на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване