От Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Уволнението на д-р Троева е прибързано

1070
От Обществения съвет на Фонда за лечение на деца: Уволнението на д-р Троева е прибързано

Министърът на здравеопазването постъпи прибързано. Един директор е в прокуратурата, втори е там - нали ви е ясно, че един нов директор едва ли би се хванал в някакви канали, при положение, че прокуратурата следи всяко негово действие? Това заяви членът на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева в коментар за уволнението на последния директор д-р Тинка Троева.

По думите ѝ пред БНТ бебето, кандидатствало за лечение, заради което Троева беше уволнена, е било на четири месеца при подаване на документите, а е изпратено на лечение, когато е станало на пет месеца. Според двама специалисти състоянието му, възрастта и килограмите му налагали то да бъде изпратено на лечение в чуждестранна клиника. Имало е два варианта  - клиника във Великобритания и в Германия.

Д-р Мариета Райкова е новият директор на Фонда за лечение на деца

Със заповед на министъра на здравеопазването от поста директор на на Център "Фонд за лечение на деца" (ЦФЛД) е освободена д-р Тинка Тро...

Георгиева призна, че е имало административни нарушения, но е на мнение, че д-р Троева и министърът е можело да се разберат по случая.

Детето е с рядко чернодробно заболяване, което налага спешна трансплантация. По мнението на един от специалистите, разгледал случая, опитът в този вид транплантация у нас е по-ограничен и лечението би могло да бъде реализирано в условия на по-добър опит.

Георгиева алармира, че има паника сред майките на болните деца какво ще се случи с лечението на децата им, тъй като при предишната смяна на директорите са се загубили папки с документи.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров каза, че такава трансплантация у нас би излязла около 60 хил. евро, докато в Германия ще е на стойност 120 хил. евро. Той все пак допълни: "Не ми се ще да говорим за финансови щети, иска ми се детето е добре."

Фондът за лечение на деца отново остава без директор?

Заповед за уволнение на директора на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева е била издадена от министъра на здравеопазването. На 11...

Според него най-голямото нарушение в случая, е че детето не е консултирано в българска клиника и не е регистрирано в регистъра за трансплантации. Проф. Петров допълни, че до решението за уволнение се е стигнало след "редица натрупвания", но този случай е "прелял чашата" на неговото търпение.

Припомняме, че на 12 септември от министерството на здравеопазването (МЗ) съобщиха мотивите за уволнението на д-р Тинка Троева.

Като мотив за освобождаването от министерството на здравеопазването посочват твърдението, че "д-р Троева е системно нарушавала Правилника за дейността и организацията на работата на Фонда, на реда за издаване на формуляр S2, регулярно заобикаляне на ясно разписани процедури, сред които и притеснителната практика да се изискват становища от медицински специалисти, които не фигурират в списъка на утвърдените от министъра външни експерти към ЦФЛД. Сигнал е изпратен до прокуратурата на Р България."

В становището си, след свикан по случая консилиум, националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов е категоричен, че трансплантацията може да бъде осъществена в България.

Връщат в прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца

Специализираният наказателен съд е върнал на прокуратурата делото срещу бившия директор на Фонда за лечение на деца Павел Александров з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Коронавирусът в България: В 20 области няма нови случаи

Чрез мобилно приложение вече научаваме в коя аптека има дадено лекарство

Проф. Ива Христова: Грипът доминира над ковид

Ръст в броя на новите случаи на Ковид у нас за денонощие

Ин витро процедурите в България: Проблеми и решения (ВИДЕО)

България приема около 50 хил. медицински туристи годишно

Коронавирусът отключва заболяване при един от петима души

Забраняват създаването на нови болници до гласуване на новата здравна карта на България

Сблъсъци: Работещи в детското и училищното здравеопазване в София протестират (СНИМКИ)

Болница в Пловдив спечели дело срещу НЗОК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com