Проф. Кантарджиев даде съвет на здравния министър какво е трябвало да прави с коронавируса

9915
Проф. Кантарджиев даде съвет на здравния министър какво е трябвало да прави с коронавируса
Снимка: БГНЕС

Разбира се, връщането на децата в училище представлява риск да се увеличи заболеваемостта от COVID-19. Това заяви бившият ръководител на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Кандарджиев разказа, че Столичният регионален щаб за борба с коронавируса попитал здравното министерство (МЗ) преди 3 седмици дали да се преминава към дистанционно обучение за най-малките ученици (I до IV клас), защото под 4% от паралелките в София били под карантина заради коронавируса. Но развитието на нещата показало какво е трябвало да се направи. Министърът трябваше юни да каже – слушайте, сега имаме много малко болни, ваксинирайте се – иначе от 15 септември ще ви тестваме по два пъти седмично, ще ви бъркаме в гърлото, в носа, даде своята рецепта Кантарджиев пред bTV.

Последен ден за родителите да решат съгласни ли са с тестването на децата

Най-късно до 12 часа днес родителите на учениците от I до IV клас, които се обучават в електронна среда, трябва да декларират дали са с...

Това наистина е бедствие, както казва служебният здравен министър – над 112 000 активни случая на коронавирус, каза професорът и добави, че очаква увеличение на смъртните случаи през следващите 2-3 седмици. Причината – вече стигнахме пикът на четвъртата вълна и тепърва идват последствията от това.

Не съм привърженик на локдауна – меки мерки, но навреме, продължи професорът и почна да обяснява колко добре сме се справили при първата вълна, без обаче да отчита промяната на вируса към далеч по-заразен – сегашният най-разпространен вариант Делта е над два пъти по-заразен от оригиналния ухански вариант.

По-добре тестовете за учениците да се правят вкъщи. Сега ще кажете – имало всякакви хора. Абе, хора, преди 100 години са ни наричали прусаците на Балканите, заяви проф. Кантарджиев, говорейки, че можем да бъдем дисциплинирани. "В цяла Европа се справят родителите", настоя експертът. Той предупреди, че най-малко 30 минути преди правене на теста в училище (с плюене) не трябва да ядеш, да дъвчеш дъвка или бонбон, дори да пиеш вода, за да няма отмиване на вируса от носоглътката.

От 1000 ваксинирани срещу коронавирус, 60-70 ще се заразят, но ще отделят едва няколко дни вируса, а не като неваксинираните, по 14 дни, каза проф. Кантарджиев. Гордея се, че 38% от софиянци са ваксинирани срещу коронавирус, при 25% средно в България, добави той. И пак повтори, че децата по-рядко заразяват възрастни с COVID-19, отколкото обратно.

МОН с разяснения по тестването на учениците от утре

Министерството на образованието и науката публикува актуална информация за тестването на учениците от утре. Под формата на въпроси и от...

Нарушени са чл. 142 (след какво разрешение се извършват генетични изследвания и взема биологичен материал), чл. 202 (ръководител на медицинско изследване е лекар или лекар по дентална медицина), чл. 222 (който оказва медицинска помощ или извършва здравна дейност, без да има необходимата професионална квалификация по медицинска професия за това, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 20 000 лв.) от Закона за здравето, каза директорът на 107 училище "Хан Крум" в София Данко Калапиш заради тестването за коронавирус в училище. По-добре у дома, родителите да правят този тест, съгласи се и проф. Кантарджиев.

Доц. Гломб: Тестването на учениците и имунизирането са противопожарни мерки

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване