Изводи от анализ: Има твърде малко доказателства, че националният локдаун намалява смъртните случаи от COVID-19

8361
Изводи от анализ: Има твърде малко доказателства, че националният локдаун намалява смъртните случаи от COVID-19
Снимка: iStock

През последната година светът преживя пандемията от COVID-19, съчетана с безпрецедентни политически реакции. В този анализ са съпоставени инфекциите и смъртните случаи с COVID-19 в анализ между много различни държави. Направените изводи са, че страни с по-висок доход, по-малко гъсто и по-числено възрастно население, по-малко болнични легла и повече свобода са имали по-големи смъртни случаи и че ограниченията за пътуване и същевременно употребата на хидроксихлорохин намаляват смъртните случаи.

Въпреки това са открити малко доказателства, че блокирането (т.нар. локдаун) намалява смъртните случаи и макар че използването на PCR тестване е довело до повече регистрирани инфекции, то не се вижда корелация със смъртните случаи. Важно уточнение като извод - страните, които са ограничили пътуванията, имат по-ниска смъртност, както и тези, които са препоръчали и възприели политика на локални затваряния (локдауни), а не голямо национално блокиране. В момента именно в Китай има политика на локални локдауни - блокира се регион, в който е установен случай на COVID-19 и се проследяват епидемичните вериги, като се карантинират всички, счетени за контактни и се чака докато случаите станат нула, преди да има ново отваряне и позволяване на пътувания от и до "карантинирания" регион (район). Така не се позволява дифузно разпространение на вируса.

Защо българската ваксина срещу коронавируса може да е по-добра и какво да правим срещу КОВИД - говори проф. Андрей Чорбанов

"Програмата по разработването на българската ваксина срещу КОВИД (COVID-19) е напълно завършена и вече търсим инвеститор, който да нап...

Автори на проучването за професорът от университета в Нагоя Хидеки Тоя и професорът от университета в Колорадо Марк Скидмор. И те правят изрично уточнение, че анализът оценява краткосрочни, а не дългосрочни ефекти. Ето какво казват те в резюме:

"С разрастването на пандемията научихме, че възрастните хора и тези с придружаващи заболявания са много по-уязвими, докато по-младите здрави хора са по-устойчиви, посочват авторите, базирайки се на данни на CDC.

Въпреки че сме най-заинтересовани от оценката на политиките, важно е също да разбираме и ролята, която другите фактори играят при определяне на уязвимостта на страните. Например става въпрос както за доходите, така и за степента на неравенство в тях, които са потенциално важни, защото тези с ограничени ресурси може да нямат достъп до основни здравни услуги, гласят още изводи от доклада.

Данните за инфекция с COVID-19 и смъртност са взети от Световната здравна организация (СЗО). Тези данни са обединени със социално-икономически, политически и географски данни, които са достъпни от няколко източника. Става въпрос за проучвания за действието на хидроксихлорохина, данни за ограниченията за пътуване, анализ на BBC, доклад на Freedom House на тема свободата по света, както и данни от Уикипедия.

В анализа не е направена сериозна съпоставка за третираните пациенти с "Ремдесивир" и "Ивермектин", защото в повечето страни тези лекарства са използвани твърде късно, за да се наблюдават ефектите в приетата времева рамка за анализ.

СЗО преустановява изпитанията на хидроксихлорохин като лекарство срещу коронавирус

Световната здравна организация е взела решение да преустанови изпитанията с хидроксихлорохин в качеството му на лекарство за борба с CO...

Като изненадващ от учените се приема изводът, че страните с по-високи доходи и с по-малко гъсто население бяха засегнати по-тежко, защото епидемиите по дефиниция са по-вероятни в много населените страни с по-ниски доходи, където достъпът до чиста вода и канализация е предизвикателство.

Друг много интересен извод е, че от четирите променливи за блокиране, само препоръчителни регионални локдауни са довели до значително намаляване на смъртните случаи. Само една страна обаче влиза в тази категория на блокиране, така че изглежда, че в сравнение с държавите без блокиране, то като цяло не намалява смъртните случаи.

Другото важно заключение от анализа е, че PCR диагностицирането няма важно отношение по отношение на смъртността от коронавирус. Авторите на доклада отдават това на високия процент на PCR тестове, които са фалшиво положителни.

Последният важен извод е по отношение на действието на хидроксихлорохина. Използването му е довело до значително намалени смъртни случаи.

От различните видове политики за блокиране, препоръчителните локални локдауни бяха най-ефективни за намаляване на смъртните случаи, а задължителните блокирания бяха неефективни, посочва заключението на анализа. Използването на хидроксихлорохина е може би най-ефективният вариант на политика с ниски разходи за намаляване на смъртните случаи, гласи още епилогът.

САЩ забраняват употребата на хидроксихлорохин срещу COVID-19

Съединените щати отнеха разрешенията за спешна употреба за две лечения с коронавирус, предпочитани от президента Доналд Тръмп, позовава...

Превод и редакция: Тодор Беленски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com