Професор Балтов отчете важността на маските и отправи предупреждение

9525
Професор Балтов отчете важността на маските и отправи предупреждение
Снимка: БГНЕС

Буквално след 1 седмица ще усетим ефекта от увеличените случаи на коронавирус. Това заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова телевизия.

Ако така продължават нещата, ще имаме нужда от удвояване на леглата за COVID-19, добави той. Според него, не е лошо да се носи маска и на улиците, при струпване на хора, като лекарят поиска да се мисли директно в тази насока. А в големите градове твърдо отиваме на дифузно разпространение, каза професорът.

Пак над 300 случая с коронавирус за ден, но лежащите в болница намаляват леко

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в България за малко да удари дневен рекорд. Според данните от единния информационен портал,...

Той счита, че няма скоро да излезем от платото, в което сме в момента. Няма да видим такава тенденция до края на месеца, смята Балтов.

Директорът на "Пирогов" вярва и, че в големите градове здравната система ще издържи, но при по-малки градове и по-голям клъстър в някой по-малък град ще има сериозен проблем.

Интересно мнение изказа Балтов за PCR тестовете. Според него, не трябвало личните лекари да имат правомощие задължително да пращат за тест, защото щяло да има твърде много хора за тестове. Освен това положителен резултат от теста не значи болен човек - необходими са и други изследвания, като кръвна картина, скенер, рентген.

"Профилът на инфектирани се промени, като все повече млади хора се заразяват. Над 5000 човека между 20-50 години са с коронавирус. Въпреки че са млади и активни хора, се разболяват. Вирусът е доста неприятен, не се поддава на концепциите, които се изработват. Не се постига ефектът, който се очакваше", заяви Балтов пред bTV.

"Младите могат да се заразят при събирания на едно място, в барове, дискотеки, там контактуват близко един до друг. Нека хората не останат с впечатление, че съм против протестите, но е факт, че там се носят зарази", добави той.

Проф. Балтов: Заформя се плато, дай боже, да не надминем над 300 нови заразени

Аз правя постоянно сводка и се видя, че за последните 4 седмици починалите с или от COVID-19 са 100 души и се нареждаме на 3 или 4 то...

Според него неприятното е, че броят на заразените и по-голям от броя на излекуваните. Тази тенденция не била нова и по този начин системата се натоварвала.

"При активни случаи 15% да влизат в болница, а 5% изискват грижи в интензивно отделение. Тенденцията не е пациентите да намаляват. През последните две денонощия при нас са приети 14 пациенти със средно тежко и тежки състояние", каза още той. Според проф. Балтов е нужно да си налагаме дисциплина и самоконтрол.

"Хората искат да чуят това, което им е по-приятно. Те не искат да чуят, че трябва да носят маски. Виждате, че по целия свят само за последните дни заразените се увеличиха с 1 милион. Все повече намалява възможността за пътуване в ЕС. Така че носенето на маска е нещо елементарно", обясни проф. Балтов.

Той изтъкна, че "Пирогов" е бил изключително натоварен и напрегнат през първите три месеца. Само за този месец пък през спешната болница са преминали 80 души с коронавирус, които са излекувани.

„За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните случаи са от около 6% от взетите PCR тестове. Това ще натовари и системата и допълнително ще затрудни работата ни”, каза пък Балтов малко по-рано пред Нова телевизия.

Борисов с признание за маските и недоказано твърдение за броя на заразени (ВИДЕО)

„Само ние мислим, че пандемия няма, че вирус няма. Това се нагнетява умишлено в обществото. Вижте как се провежда срещата в ЕС. ...

Той изтъкна, че причината за голямата бройка се дължи на разпускането на мерките и неносенето на лични предпазни средства като маските.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Ангел Кунчев: Доста близо сме до епидемия от коклюш

Без неваксинирани за коклюш деца в училище: Здравният министър отговори

Онлайн обучение заради коклюш - по преценка на директора

Поставят първата ваксина срещу коклюш при бебетата по-рано

Държавата да се раздвижи и да подсигури ваксини: Личен лекар за завръщането на коклюша

Очаква ли ни национална епидемия от коклюш?

Коронавирусът в България: Само в 3 области има открити нови случаи

Доц. Мангъров: Бременните жени може да се ваксинират срещу коклюш

Депутати предлагат забрана за пушене на закрито за всички устройства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com