Проф. Балтов: Заформя се плато, дай боже, да не надминем над 300 нови заразени

4017
Проф. Балтов: Заформя се плато, дай боже, да не надминем над 300 нови заразени
Снимка: БГНЕС

Аз правя постоянно сводка и се видя, че за последните 4 седмици починалите с или от COVID-19 са 100 души и се нареждаме на 3 или 4 то място в Европа по заразяване. Една от причината беше отпускане на мерките и лятото. От друга страна, хората спряха да спазват трите Д, най-вече дистанцията, според мен, и дисциплината. Контролът би трябвало да се отразява от РЗИ и от Агенцията по храните. Вижте какво става в София - би ли могъл някой да контролира тези хора – не. В момента наблюдаваме, че се заформя нещо като плато в развитието на болестта. Дай боже да е така. Дано не достигаме бройката над 300. Ние сме го заложили като критична, защото леглата не достигат, а се стига и до косвени жертви, несвързани с коронавирус. Това каза пред БНТ проф. Асен Балтов – директор на Пирогов.

По думите му, трябва да се изглади алгоритъмът за пътя на пациента у нас. "И най-вече участието на личните лекари е малко хипотетично. Те като дойдат в болницата, ние знаем какво да ги правим. Но при диагностика в частна лаборатория – той започва да търси личен лекар, който не винаги се отзовава. И той започва да търси болница. Тестът не е диагноза, трябва да се направят допълнително изследвания – рентген, кръвни изследвания, насищане с кислород и прочие. Ако съм такъв пациент и аз бих направил така. Доказано е, че 98% от откритите случаи на COVID-19 е след като е направен скенер", подчерта той.

Директорът на "Пирогов" с призив да няма паника и предупреждение: Ако има 300 случая с коронавирус на ден е притеснително

Над 1800 активни случаи на коронавирус и 384 в болница т.е. 22%, но в интензивно отделение са по-малко от 5%. По-тревожно е ако случаит...

Според Балтов, въпросът дали личните лекари да могат да назначават PCR тестове трябва да се реши тепърва, и то при особено ясно разписани правила.

Неравномерно е разпределението на болните. Особено в София – големите държавни болници поеха големия удар още в началото и така е и досега. В "Пирогов" в момента има 32 лежащи, 4 са в реанимация. Бройката се увеличава постепенно през последните 2 седмици, но имаме и над 70 изписани, каза Балтов.

Проблемът не са леглата, медици няма в малките градове. Ние всички сме готови да затворим цели болници, за да лекуваме пациенти, ако беше дошла голяма вълна като във Франция. Но не се наложи, обясни той.

Финансово болниците се поддържат от това, че получаваме 85% от месечния оборот на база миналата година. Би трябвало всяка болница да отдели 10 легла за такива пациенти. Но се вижда невероятна умора у персонала. В началото се работи 14 дни, после излизаха в почивка. Сега я сменихме на 12 часови дежурства, после 12 часа почиват. Като между това е задължително и тестването им, обясни директорът на "Пирогов" и допълни, че за момента това е единственият вариант за финансиране на лечението на коронавирус у нас. "Няма други механизми за момента. Министерство на здравеопазването осигури много предпазни средства, осигуриха се и апарати за много лаборатории – за тестове. Доколкото е могло, е направено нещо", каза още той.

Ръководителят на "Пирогов" проф. Асен Балтов е с антитела за коронавирус

Ръководителят на най-известната болница в България "Пирогов" професор Асен Балтов има антитела за новия коронавирус SARS-CoV-2. Това съ...

Сега с новата тенденция за пътуване в чужбина дневно в "Пирогов" можем да правим над 300 теста на ден, като половината правим и на персонала. Правим т.нар. "Защитна стена" – на всички постъпващи. Вече имаме 3 случая на безсимптомни, искащи да пътуват в чужбина. Тестовете засега се плащат от болницата, като правим пул система – 4 в едно. От 1 август ще се увеличи клиничната пътека. Утре трябва да се подпиша договора с НЗОК и другото , към всяка пътека ще се увеличи и добави стойността за PCR тест, обясни Балтов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com