Сдружение на частните болници: Управителят на НЗОК лъже

2584
Сдружение на частните болници: Управителят на НЗОК лъже
Снимка: БГНЕС

„Откровени лъжи!“ - така от Националното сдружение на частните болници нарекоха в специална декларация изявленията на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Дечо Дечев, че чрез по-големи плащания към частните лечебни заведения, отколкото към държавните и общинските за едни и същи лекарства, се източва Здравната каса.

От Сдружението на частните болници са категорични, че не отговаря на истината, че касата заплаща на частните болници лекарства на цени, различни от тези, с които се реимбурсират държавните и общински болници, защото те се заплащат по позитивния лекарствен списък на самата здравна каса и съответно по цена не по-висока от цената, определена в този списък, предава БНР.

Проблемите на здравеопазването ни - хем видими, хем да не говорим само за лошото

100 000 лева за директор на болница, която получава средства от НЗОК – ето това е порочно според нас. Това обяви експертът на КТ ...

По повод обвиненията, че е прокаран лобистки закон, позволяващ на частните болници да не провеждат обществени поръчки, от частните болници припомнят, че промяната в закона се наложи заради решение на Европейската комисия от 2014 г., с което се задължават всички страни членки до 2016 г. да синхронизират своите законодателства с новата директива 2014/24/ЕС.

За пореден път се хвърлят лъжи и спекулации срещу една част от добре функциониращите лечебни заведения, се казва още в позицията и се допълва, че всички лечебни заведения в страната са подложени на еднакви пазарни условия - те следва да се договорят с доставчиците на лекарства, консумативи и оборудване, да обезпечат качествени медицински специалисти и в крайна сметка са реимбурсирани от НЗОК при абсолютно равни условия, посочват от сдружението.

Единствената разлика, за информация на д-р Дечев е, че държавата, като собственик на част от болниците, дотира тяхното съществуване с парите на данъкоплатците, което е абсолютно забранено по правилата на Европейския съюз. Не само това - поставянето на държавни и частни субекти в дискриминационни отношения е забранено и от Конституцията на Република България, се добавя в позицията.

С изказването си д-р Дечев нарушава Конституцията и основни други принципи в правото, и следва да му бъде потърсена отговорност, пише още в декларацията.

Шефът на НЗОК: 50 млн. лв. отидоха в системата на здравеопазването

50 млн. лева са влезли допълнително в системата по линия на НЗОК чрез увеличаване на цените на клинични пътеки. Това заяви управителят ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com