Шефовете на частните болници искат по-високи заплати за медиците, но инфлацията пречела

3129
Шефовете на частните болници искат по-високи заплати за медиците, но инфлацията пречела
Снимка: Unplash

Мениджърите на всички болници в България, независимо от формата на собственост, за пореден път заявиха своите притеснения от ниското ниво на заплащане в сферата на здравеопазването. Те са категорични, че заплатите трябва да бъде увеличено и адекватно остойностено спрямо количеството и качеството на положения труд. Това се казва в декларация, изпратена до медиите от Националното сдружение на частните болници относно решението на Върховния административен съд да спре изпълнението на пет параграфа от Анекса към Националния рамков договор. С това решение беше спряно и увеличението на заплатите на медицинските работници.

Според мениджърите на частните болници е недопустимото поведение на държавата, заложила клаузи, водещи до "масов фалит на болници и до невъзможност за изплащане на тези заплати и оказване на болнична медицинска помощ на пациентите".

Подписването на амбулаторни листове затруднява джипитата

Очакването, че електронното здравеопазване ще облекчи работата на джипитата и пациентите, на този етап не се получава. За това алармира...

"Защо, ако продължи действието на оспорените клаузи, ще имаме масов фалит на болници?", питат риторично от сдружението на частните болници. И обясняват, че цените на енергоносителите са се увеличили до 300%, с 12% до 15% е увеличението на цените на стоките и услугите, които болниците ползват, а с 25% са се увеличили цените на клиничните пътеки, амбулаторни и клинични процедури, което при досегашните лимити автоматично означава 25% намаление на обема дейност. „От другата страна стои само 10% увеличение на бюджета за болнична медицинска помощ, респективно на бюджетите на болниците спрямо 2021 г.“, аргументират се от сдружението.

„Ясно е, че това уравнение няма решение. Или ако има, то е умишленият фалит на болници, чиито управители биха носили и наказателна отговорност за не предотвратяването му“, казват от болничните заведения.

Това ще застраши и интересите на пациентите поради невъзможност от страна на лечебните заведения за покриване на останалите разходи, свързани с консумативи, лекарства. Фиксираните лимити за болниците не им позволяват да компенсират по-високите разходи за възнаграждения с увеличаване на дейността си, но им създава задължение да поддържат количеството и качеството на медицинската услуга.

„Заплатите са функция от всичко това. Затова с решението си съдът не „спира“ повишаването на заплатите в болниците, а напротив – премахва пречките това да се случи", се казва в декларацията.

Лекар: Електронното здравеопазване в този му вид е пълен провал

От години държавата неглижира проблемите в здравеопазването. Липсва адекватна държавна политика по отношение планирането на броя необхо...

Мениджърите на частните болниците са против лимитирането на болничната медицинска помощ в ущърб и за сметка на пациентите и изпълнителите ѝ. Те са против необоснованата и обидна дискриминация на сектор „Здравеопазване“, както и против административното регулиране и уравниловката на заплатите в болничното здравеопазване.

ОЩЕ: За пореден път - медици протестират за заплатите си

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване