Ситуацията с парите в най-големите болници в България - зависи от болницата

7666
Ситуацията с парите в най-големите болници в България - зависи от болницата
Снимка: БГНЕС

Болниците в София със 100% държавна собственост са натрупали доста солидни задължения, в това число и просрочени, докато окръжните и университетските извън столицата са на печалба. Повечето нямат просрочени задължения, а само текущи. Това е основният извод след анализ на Actualno.com на финансовите им резултати за предходната година.

Дълговете на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Пирогов" в края на 2020 година възлизат на 20.9 млн. лева, като просрочията ѝ са на стойност 9,2 млн. лв. При разходи от 102 млн. лева и приходи от 105,6 млн. лв. тя отчита печалба за годината от 3,5 млн. лв., но ѝ тежат стари дългове.  

Наш лекар, работещ в чужбина, разкритикува реформата на болниците на БСП

Сериозни критики към идеята на БСП болниците да не са търговски дружества отправи д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория за мозъ...

В спешната болница са били лекувани 11 747 неосигурени пациенти. През 2020-та през "Пирогов" са преминали 2 669 пациенти с коронавирус. За борба с Ковид-19 болницата е получила дарения на стойност 3,4 млн. лева. Отделно от това са ѝ били дарени медицинска апаратура и оборудване за сумата от над половин милион. Членовете на Съвета на директорите са получили възнаграждения на обща стойност почти 169 000 лева, при средна брутна работна заплата в лечебното заведение от 1816 лева.

Най-старата и една от най-големите болници в страната - УМБАЛ "Александровска", която съществува от 1879 г. под името "Софийска първоразрядна болница", има търговски задължения от 53,5 млн. лв. Текущите ѝ са на стойност 41,6 млн. лв., а просрочените – почти 8,5 млн. лв. Лекарите там са със средно възнаграждение от 2095 лв., а медицинските специалисти -  1770 лева. Преминалите за последната отчетна година пациенти през нея са 22 908 на брой.

Ръстът на приходите в сравнение с предходната 2019-та година е 11%, а ръстът на разходите – 6%. За 2020-та постъпленията в "Александровска" възлизат на почти 77,8 млн. лв., а харчовете - 80,3 млн. лв. Счетоводната загуба е изчислена на над 2,6 млн. лв.     

Положението с Окръжна болница "Св. Анна" в София е различно. МБАЛ "Св. Анна е със 72,62% държавно участие и 27,38% на общините от Софийска област. Приходите ѝ за 2020-та година са на стойност 66,5 млн. лв., а разходите – 63,5 млн. лв. Няма просрочени задължения. Има непокрита стара загуба от 4,6 млн. лв., като 4,4 млн. лева от нея представлява резултат от обезценка на вземанията ѝ от фалиралата КТБ. Неразпределената ѝ печалба за миналата година е 48 000 лева. Лекарските заплати там са били средно 2489 лв., а на медицинските специалисти – 2086 лв.     

Преговорите за здравеопазване: Демонополизация на Здравната каса и болниците да не са търговци (ВИДЕО)

Демонополизация на НЗОК и болниците да не бъдат търговски дружества. Това са сред основните идеи, обсъждани на преговорите по сектор "З...

Ситуацията в най-голямата държавна болница в страната - УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, е по-добра. Тя реализира за миналата година печалба от 4,4 млн. лева – колкото са просрочията ѝ. Финансовият ѝ резултат е положителна величина в последните десет години. Приходите и за последния отчетен период (2020 година) са 167,8 млн. лв., а разходите – 162,9 милиона. Има краткосрочни задължения за 53 млн. лв., а дългосрочни – за 3,6 милиона. Вземанията ѝ са на стойност близо 17,3 млн. лв. Тримата членове на Съвета на директорите са получили 161 000 лв. възнаграждения за 2020-та плюс по 690 лева във вид на ваучери за храна.

Най-модерната лечебно-диагностична структура в Североизточна България – УМБАЛ "Св. Марина" във Варна, също няма просрочени задължения. Текущите ѝ дългове са от 6,6 млн. лв. Приходите от оперативна дейност за предходната година възлизат на 136,4 млн. лв., а разходите са 131 милиона. Печалбата е 5,8 млн. лв. Средната заплата на висшия медицински персонал там е рекорден за държавните болници в страната - 3764 лв., а на медицинските специалисти – 1860 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване