Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми

6797
Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми
Снимка: iStock

Всяко трето дете у нас е с белодробни проблеми, а случаите на астма през последните години нарастват глобално. Това обясни пред „Монитор“ доц. Рада Маркова, педиатър и пулмолог. Тя изтъква, че причините за това са няколко и не се крият само в мръсния въздух.

“Той обаче има голямо значение. Общата химизация, пречистеният начин на живот на съвременните деца, които имат все по-малко контакти с природата и повече престой вкъщи, са фактори. Но въздухът играе първостепенно значение въобще за дихателните заболявания, в това число и за астмата“, коментира доц. Маркова.

Проф. Донка Байкова: Всяко десето дете у нас е със затлъстяване

25-30% от учениците от началния курс са със свръхтегло, със затлъстяване са 10-12%, или всяко 10-о българче. В гимназиалния курс процен...

Според нея увеличение има не само при хроничните заболявания при децата, но и при острите, тъй като качеството на въздуха се отразява върху алергии и вирусни инфекции. „Увеличението на тези случаи е тенденция от 5-10 години, наблюдаваме го трайно. Докато преди децата с проблемно и свиркащо дишане бяха по-скоро изключение, сега едва ли не всяко трето дете има такава патология. Често дори родителите не откриват причината, нямат алергии, но техните деца са продукт на новото време и имат проблем с белите дробове. Според световната статистика пък увеличението на хроничната патология е от порядъка на 5-7% и това се дължи на мръсен въздух“, обясни специалистът.

Според доц. Маркова обаче все още не се намира решение на проблема, а само се говори за него. Тя изтъкна, че промяна няма и това се отнасяло най-вече за София като проблематичен по отношение на качеството на въздуха град. Затова тя препоръчва на родителите да следят мобилните приложения, които дават информация кога нивото на фините прахови частици е повишено. В такива дни спортуването и разходките навън трябва да се ограничат. Тя изтъкна и че в домовете може да се използват и пречистватели на въздуха, които са с добро качество.

„Има статистика, че в София автозамърсяването е с над 57% тежест за възникването на такива здравословни проблеми“, каза доц. Маркова. Тя обаче открои още един проблем, който е възникнал от няколко месеца. Става дума за липсата на медикаменти за лечение на деца с такива белодробни проблеми.

По аптеките у нас от месеци доста трудно се намират някои лекарства, които се използват при респираторни заболявания. Става дума най-вече за „Пулмикорт“ и „Вентолин”. Това принуждава родителите да пътуват зад граница или да ги поръчват от чужбина. „Не е ясно докога ще липсват. Когато имаш масовост при ползването на даден медикамент, това се превръща в социално значим проблем. Недопустимо е да няма такива лекарства. По официален път се опитах да получа информация, но ми казаха, че всичко е наред и че има такива медикаменти по складовете, но реално в аптеките ги няма“, обясни доц. Маркова. В сряда здравният министър проф. Асена Сербезова обяви, че до края на месеца се очаква доставка на 17 000 опаковки „Пулмикорт“.

Доц. Ходжев: Белодробното заболяване не е присъда, вече имаме олимпийски шампиони с астма

Всяка кашлица, която продължава повече от 2 месеца, е признак на болест и тя трябва да бъде уточнена. Това каза в интервю за БГНЕС доц....

От началото на тази година вече липсвал и медикаментът „Фликсотид“, който също се използва при лечението на белодробни заболявания. По този начин според лекарите няма опция за контрол на астмата при децата в малка възраст. В същото време подобни медикаменти са безплатни по Здравна каса за такива пациенти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com