Проф. Сербезова: Спрях предишната процедура за бързи тестове за ученици, новите цени са с 30% по-ниски

3689
Проф. Сербезова: Спрях предишната процедура за бързи тестове за ученици, новите цени са с 30% по-ниски
Снимка: БГНЕС

На местна почва ще се решава дали учениците да са онлайн, или не. Не са единственият критерий интензивните легла. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в предаването "Лице в лице" по БТВ. Тя обясни, че здравните власти ще затягат мерките на база многофакторен анализ – брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

„Според Плана, противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или се отнасят до граничния здравен контрол“, обясни здравният министър. Според нея мерките у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи.

Министърът: Лекарите заслужават уважение и благодарност, а не агресия

Министърът на здравеопазването призова Асена Сербезова призова за уважение и благодарност за лекарите, фармацевтите и сестрите, а ...

Сербезова посочи, че по отношение на липсата на медикамента „Салбутамол“ – има доставка на 25 хил. опаковки. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки „Пулмикорт“. По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

Относно проверката за доставка на бързи COVID тестове з учениците, министърът заяви: „Тече вътрешен одит на процедурата, не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, след периода на Кацаров, но подготвена от същия екип“. Тя допълни, че е включила в работната група и представители на Министерство на образованието. средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните. Сербезова коментира, че не очаква недостиг на щадящи тестове.

Проф. Сербезова изказа съболезнования към семейството на убитата аптекарка в Русе. "Светла й памет на Ери, познавах я лично. В последните години насилието ни съпътства навсякъде, би следвало да сме непримири към всичките му форми", заяви тя. "Последните две години подхраниха много страхове, подсили се невежеството и избуяха теориите на конспирациите. Има пряка връзка между имунологията и психиката. Има научни доказателства, че страхът може да подсили от 2 до 100 пъти симптоми на съществуващо заболяване", коментира още тя, като изрази увереност, че в момент като сегашния цялото общество трябва да е обединено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Вдигат заплатите в Пирогов

Два нови случая на коклюш в област Сливен

Прокуратурата каза прекратено ли е производството за Даная

Проучване: Българските родители - твърдо “за“ ваксиниране на децата

Фармацевт: И в складовете няма ваксини за коклюш

Случаят "Даная": Най-важно е спокойствието на системата, каза здравният министър

Коклюш: 14 дни карантина, друга ваксина може да е фактор за картината на болестта

Без паника, затваряне и дистанция: Проф. Кантарджиев съветва да не се страхуваме от коклюша

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com