Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър: Може да не разхлабим никакви мерки от 21 декември

14 декември 2020, 09:57 часа • 4816 прочитания

Рано е да се отварят училищата на 21 декември. Предстои да вземем решение за моловете и ресторантите. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Ако продължаваме да плащаме цената от 150 загубили живота си българи (бел. ред. – на ден), това не е добре", гласят думите му. Четвъртък-петък ще направим анализ кои мерки да разхлабим, ако изобщо разхлабим, каза здравният министър.

Заболеваемостта падна под 600 на 100 000 души население, обясни Ангелов.

Днес, 14 декември, ще има среща с директорите на 6-те регионални здравни инспекции за това колко медици искат официално да се ваксинират в първата фаза на имунизационния план за COVID-19. Процентът е много различен – от 20 на сто до 48 на сто, по думите на Ангелов, което е в пряко противоречие с информация на "24 часа", дадена от здравното министерство. "Светът е оцелял именно защото се е ваксинирал", каза той и уточни, че би искал да е първият ваксиниран, но не попада в обхвата на първата фаза на имунизационния план, защото не е лекар на първа линия. "С този акт искам да покажа на всички български граждани, че ваксината е изключително надеждна, ефективна и безопасна", каза здравният министър. "Надявам се да бъда първият, който ще се ваксинира", заяви Ангелов.

Припомняме, че първата коронавирусна ваксина, която се очаква да дойде в България, е РНК ваксината на Pfizer/BioNTech.

Очаквам антигенните тестове да бъдат приравнени към PCR тестовете като доказателство, че си болен и подлежиш на карантина. За целта трябва да бъде завършена работата на работната група и ще има специална заповед – след 21 декември най-рано. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Със задна дата няма как да въведем промяна в статистиката, уточни Ангелов, защото антигенните тестове, които са се правили досега, не са въвеждани в регистрите. Попитан дали няма да се гледат поне данните от лабораториите, здравният министър не отговори, а поясни, че „много държим на наличието на клинична картина и позитивен антигенен тест, който със съответните характеристики на чувствителност, които са определени от ЕК”.

Здравният министър подчерта, че при положителен антигенен тест ще си в карантина 14 дни, контактните ти лица – за 10 дни, ще се издава болничен – но ако антигенните тестове бъдат приравнени на PCR-ите.

Още: Коронавирусът в България: Под 500 нови случая за денонощие, но при малко направени тестове

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес