Здравният министър не може да лишава от права медици, излъгали през сертификат, че са сложили ваксина срещу коронавирус

3842
Здравният министър не може да лишава от права медици, излъгали през сертификат, че са сложили ваксина срещу коронавирус
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Здравният министър д-р Стойчо Кацаров не се ангажира да посочи брой или процент на сигналите за фалшиви ваксинации, но увери, че всички се изпращат на прокуратурата.

Кацаров отбеляза, че като министър не може да лиши медик, излъгал и с данни за издаване на сертификат, че е сложил ваксина срещу коронавирус, от лекарски права. Ако влезе в сила съдебно решение по такъв казус, тогава виновният може да бъде лишен за определено време от лекарски права.

"Много бих искал да се отчете и призива на Лекарския съюз, който също се обърна към колегията, че е недопустимо това от етична гледна точка, не само от професионална гледна точка", добави министърът.

МЗ заринало прокуратурата със сигнали за фалшиви ваксинационни сертификати

Няколко десетки сигнала за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19 са подадени към прокуратурата. Тези случаи изискват специа...

На въпросите на Actualno.com колко досега са изпратени и кои преобладават – сертификати с невярно съдържание или преправени, имитиращи истински, Кацаров отговори: "Не съм ги броил. Питате ме за неща които не знам". Все пак, министърът се ангажира, при официално поискване на информация, МЗ да предостави справка от кои градове колко сигнала са изпратени. "Предоставени са всички сигнали. Разпоредил съм като пристигне сигнал, че някъде се издават или че някой е чул, че се издават едикъде си, всички тези сигнали да се предават на прокуратурата, за да се разследват тези случаи", заяви Кацаров.

Запитан каква е тарифата за издаване на фалшиви документи за ваксинация, Кацаров каза, че няма представа. А дали има настанени в болници ваксинирани, за които да е доказано, че сертификатът им е фалшив, заяви, че не знае за такъв случай и уточни: "Трябва да получим информация за доказателствата за издадени фалшиви сертификати, за да можем да потърсим хората, които евентуално са ги издавали. Но това ние не можем да го установим. Това изисква специално разследване. Само по информацията, която получаваме няма как да се установи. Може да е клевета, може изобщо да не е така. Трябва да се установи по безспорен начин".

Здравният министър подчерта, че здравното министерство осъжда остро това явление и че издаването на фалшиви сертификати може да има тежки последици в много отношения. "Това е много грубо нарушение на противоепидемичните мерки - не само за човека, който е получил такъв сертификат, а и защото той може да представлява скрита опасност", добави министърът.

Помолен да даде уверения, че няма да бъде отказвана трета доза на всички желаещи здрави хора, извън рисковите групи, които са изброени в разпоредбата, министър Кацаров заяви, че това е медицински въпрос, не е въпрос на администрацията. "Администрацията се обърна към разширения експертен съвет по имунопрофилактика и те дадоха своите препоръки. Те ги препоръчаха горещо на определени категории хора, но тази препоръка не изключва и други хора, които желаят да си поставят. Системата е организирана така, че тя ще регистрира трета доза и на хора, извън посочените групи, но това е по преценка на лекаря. Лекарят, който поставя ваксината има право да прецени дали да поставя на съответния човек", поясни Кацаров.

МЗ инструктира РЗИ да сезират прокуратурата за груби нарушения на противоепидемичните мерки

В много медии се показват репортажи, показващи неспазване и дори открито противопоставяне на противоепидемичните мерки, най-често от но...

Здравният министър изрази надежда да се повиши интересът към ваксините чрез обявената вчера от МЗ томбола за смартчасовници. "Опитваме се да подтикнем хората към ваксинация и използваме различни средства, надяваме се да възбудим интереса и по този начин", каза той и съобщи, че още вчера се е регистрирал първият желаещ да участва в томболата. 

Награда

Освободихме информацията за коронавируса от всичките си източници в рубриката „СТОП КОВИД”. Това каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който получи награда от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Става въпрос за почетен знак първа степен за принос в кампанията срещу COVID-19.

Вълчев посочи, че ваксината отдавна е условие за пътуване в много държави в Африка и сега с ваксината срещу коронавируса става същото – превръща се в условие за социалност, журналистите например не могат да си вършат работата както трябва без ваксина, е позицията на Вълчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Експерт: Има бум на коклюш, но ваксинираните го изкарват по-леко

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com