45% от съставките на слънцезащитните продукти са вредни за мъжете

5033
45% от съставките на слънцезащитните продукти са вредни за мъжете
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изследователи са открили, че 13 от общо 29 UV-филтри, или 45% от тях, използвани в слънцезащитните продукти в САЩ и Европа, могат да доведат до проблеми във функционирането на човешката сперма. Някои от филтрите дори наподобяват ефекта от женския хормон прогестерон, влошавайки подвижността на спермата, пише сайта "Сайънс алърт".

За сега експериментите са проведени единствено в лаборатория и няма потвърждаване на откритията с тестове върху хора. Въпреки това обаче според изследователите откритията са притеснителни.

Вирусът на херпеса ще разказва за живота на своя носител

Биолози от Пенсилванския университет са изяснили, че по щамовете на херпесния вирус може да се проследи историята на човешкия живот, ка...

„Тези резултати са притеснителни и може да дадат отговор на това защо има толкова чести случаи на необяснимо безплодие“, посочва водещият учен на изследването Нийлс Скакебаек от Университета в Копенхаген.

Съществуват два вида слънцезащитни продукти – едните са физични и отразяват UV-лъчите чрез съставки като цинк. Вторият вид са химични слънцезащитни продукти, които съдържат продукти, които абсорбират UV-лъчите и по този начин ги спират, преди да достигнат до кожата. Според проучването на датските учени именно тези съставки, абсорбиращи UV лъчите, могат да имат ефект върху спермата.

Според по-стари проучвания UV-филтрите в защитните продукти се абсорбират през кожата. Все още обаче не е ясно дали това създава опасност за здравето, което е и причината за провеждането на тестовете при 29 от общо 31 защитни филтъра.

Тестовете върху сперматозоидите са проведени в специален разтвор, който наподобява условията в женските фалопиеви тръби. Изследователите наблюдават това как филтрите се отразяват на т. нар. калциева сигнализация, която е от съществено значение за способността за движение на сперматозоидите. Тази сигнализация обикновено се стимулира от прогестерона, но според изследванията 13 от 29-те филтъра, също така спират калциевата сигнализация.

Планета с три слънца

Международен екип учени са открили екзопланета, която се явява част от тройна звездна система. Подобно откритие е голяма рядкост, по-ра...

„Този ефект започва да действа при много малки дози от химикалите, под нивата на някои UV-филтри, които се откриват в човешкото тяло след цялостно нанасяне на слънцезащитен лосион“, посочва още Скакебаек.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com