Археолози откриха гигантски каменни сфери в Коста Рика

13973
Археолози откриха гигантски каменни сфери в Коста Рика
Снимка: Instituto Nacional de Antropología e Historia (INAH)

Международен екип от археолози е разкопал огромни каменни сфери в делтата на Дикис в Коста Рика. Тяхното предназначение е загадка за учените.

Според Heritage Daily става дума за така наречените каменни петросфери – мистериозни каменни топки, изработени от представители на древната култура Дикис. Те са разкопани на малкия остров Исла дел Каньо и в делтата на Дикис. Към днешна дата там са открити над 300 гигантски каменни топки. Първоначално тези сфери били поставени на повърхността и според предишни проучвания били ясно ориентирани според местоположението на съзвездията и движението на Слънцето и Луната.

Сега обаче много от тези камъни са под земята. В рамките на ново изследване археолозите ги изкопали, за да спасят необичайни артефакти. По-специално е извършена тяхната консервация - сферите са заобиколени от специален слой от различни материали, така че влагата и пясъкът да не ги разрушават. В научната общност няма консенсус относно предназначението на каменните сфери. Според една версия те са служили като астрономически календар. Според друга версия те са били символи на властта.

Смята се, че сферите са създадени от културата Дикис, която произхожда от долината Рио Гранде де Тераба. Известно е, че този народ успява да създаде доста сложни социални, икономически и политически системи за управление на своето общество. Разцветът на тази култура е през 800-1500 г. от н.е. Множество малки селища през този период се превръщат практически в градове.

Именно тогава, както смятат експертите, на тази територия са построени масивни съоръжения с използването на камъни със заоблени ръбове. Към същия период принадлежат и открити по-рано големи павирани площи, гробища и кръгли и правоъгълни могили, оградени с каменни стени.

Освен това занаятчиите от културата Дикис са създавали сложни изделия от керамика, кости и злато. Но най-необичайни изделия били колосалните каменни сфери. Впрочем някои от сферите били подредени в правилни редици на обществените площади. Те стояли от двете страни на пътищата, водещи към къщите на лидерите и управляващия елит.

По-подробен доклад за изследването може да се намери на сайта на Националния институт по антропология и история на Мексико (INAH), които заедно с техни колеги от Националния музей на Коста Рика (MNCR) са открили шест каменни сфери.

ОЩЕ: Анализ на предмети от древен "шамански гроб" озадачи учените

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com