Анализ на предмети от древен "шамански гроб" озадачи учените

15307
Анализ на предмети от древен "шамански гроб" озадачи учените
Снимка: Justyna Baron et al. / Antiquity

Полски археолози, използвайки модерно оборудване, са успели да идентифицират предмети от кости и зъби, открити през 60-те години на ХХ век в "гробница на шаман" от бронзовата епоха.

Статията на учените е публикувана в списание Antiquity. Изследователите успели да установят предназначението на предметите, които, както се оказало, повече от половин век били класифицирани неправилно.

Артефактите били открити в Пшечице, Полша. Разкопките там били проведени през 1961 и 1962 г. и довели до откриването на 874 гроба, датиращи от 900-550 г. пр.н.е. Истинска сензация тогава направил „гроб на шаман“. Той се отнася към късната бронзова епоха (около 900-750 г. пр.н.е.). Погребението се прославило с открития уникален инвентар, подобен на който не е откриван. Той веднага бил интерпретиран като "шамански комплект аксесоари".

Стотици неизвестни древни обекти са забелязани от спътници в Сахара

Откривателите класифицирали няколко предмета като отделни части от един музикален инструмент, а именно шаманска панфлейта. Едва в новото изследване било установено, че това не е флейта. Анализът показал, че "различните части" всъщност са различни инструменти.

Учените също така анализирали следи от инструменти, присъстващи в колекцията от артефакти от този гроб. Всички те са направени от кости и зъби на животни. Освен това учените изследвали и останките на самия "шаман" с помощта на стереоскопичен микроскоп.

Justyna Baron et al. / Antiquity

Установено е, че гробът е на мъж, починал на около 60-годишна възраст. За този период от време това е била дълбока старост. Малко хора са доживявали до такава възраст. Дясната ръка на "шамана" по време на погребението била изпъната до тялото, а лявата била сгъната и притисната към гърдите. Две висулки от бивни на дива свиня били старателно поставени на дясното рамо на погребения.

Освен музикални инструменти в погребението са открити фрагменти от най-малко три керамични съда и четири метални предмета. Според учените всички намерени артефакти са типични за това време. Но тяхната съвкупност, особено наличието на цяла колекция от костни артефакти, прави „шаманския гроб“ уникален.

Това, което по-рано било смятано за флейта, се състояло от костен диск и девет костни тръби. Тези кухи тръби, както показало новото изследване, били внимателно обработени с метален нож. Това е невероятно откритие, като се има предвид възрастта на артефактите. При изучаването с електронен микроскоп на дълбок V-образен прорез на една от тръбите е потвърдено използването на метален нож.

Археолози изследват подземния свят на Митла – "Мястото на мъртвите"

"Забележително е, че не наблюдавахме следи от протриване - пишат изследователите. - Целият процес е включвал изключително метални инструменти, използвани както за рязане, така и за остъргване."

Впрочем през далечната 1965 г. експертите се опитали да реконструират "панфлейтата". За тази цел били изработени подобни тръби и съединени с дървени и кожени елементи. Предишните изследвания също предполагали използването на восък или смола като "лепило".

Но новите данни сочат, че оригиналните костни древни тръби не показват признаци на реконструираните съединения. Тоест тези тръби не са били съединени, следователно не следователно не може да са били панфлейта.

За най-удивителния новоустановен факт археолозите смятат това, че костните предмети от „шаманския гроб“ в Пшечице са били изработени с метални инструменти, въпреки че по това време хората навсякъде са използвали изключително кремъчни стъргалки.

"Атлантида" от легендите на маите е открита в кратера на вулкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Скални рисунки в Судан разкриват историята на предците на древните египтяни

Намериха изчезнали след войната книги на Братя Грим

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно