Археолози откриха "жена вампир" със сърп на врата и катинар на крака в Полша

20852
Археолози откриха "жена вампир" със сърп на врата и катинар на крака в Полша
Снимка: iStock

Гроб на "жена вампир" от XVII век откриха археолози в Полша. На шията на починалата лежал железен сърп, а на палеца на левия ѝ крак имало катинар. Според изданието Arkeonews възможно е външността на покойната да е станала причина за необичайната церемония.

В практиката на археолозите понякога се срещат девиантни погребения. Те се отличават с погребалния ритуал, който се различава от общоприетия в съответната култура. Например мъртвите може да са погребани извън гробището или само някои части от тялото. За появата на девиантни погребения причините може да са много, свързани както със системата от вярвания, така и с обстоятелствата на живота и смъртта на хора, погребани по необичаен начин.

Една от категориите нестандартни погребения са гробовете на така наречените вампири. Археолозите смятат, че такива погребения съдържат останки от хора, от които се опасявали другите – те се страхували, че починалият ще се надигне от своя гроб. За да не се случи това, били слагани камъни в устата на мъртвите, те били осакатявани и дори приковавани към земята. Освен това се практикувало поставяне на сърпове и коси на шията или корема.

Някой можело да бъде определен като "вампир" заради необичаен външен вид, магьосничество, самоубийство или да е от първите жертви на епидемии. Подобни обреди са били извършвани в много култури, например в Италия е открито десетгодишно „дете вампир“, починало през V век. А в САЩ дори идентифицирали един от „вампирите“ от XIX век с помощта на ДНК анализ.

Полски археолози от университета „Николай Коперник“ в Торун под ръководството на проф. Дариуш Полински, провели разкопки близо до град Бидгошч (Куявско-Поморско войводство), където през 2005 – 2009 г. бил изследван ранносредновековен некропол, чиито погребения съдържали ценен инвентар. Тази година обаче учените се съсредоточили върху съседен погребален комплекс от XVII век, повреден в резултат на селскостопанска работа.

В едно от погребенията археолозите открили останките на "жена вампир". Железен сърп лежал на врата ѝ, а на палеца на левия ѝ крак бил поставен катинар. В същото време върху черепа на тази жена са се запазили останки от копринена шапка, което може да показва нейния доста висок статут, тъй като през XVII век това е била много скъпа вещ. Може би причината местните жители да са я погребали по такъв необичаен начин се крие в нестандартния външен вид на жената – предният ѝ зъб стърчал напред.

Според Полински обикновено обредът на „обезвреждане“ на починалия се състои например в отрязване на главата или краката или в поставянето на починалия в гроба с лицето надолу. В момента откритите останки са пренесени в Торун, където ще бъдат подложени на подробно изследване.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 3000-годишна гробница на жрец е открита в Пакопампа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно