Британски учени ще модифицират човешки ембриони

10853
Британски учени ще модифицират човешки ембриони

Британски учени подадоха молба до правителството за генетично модифициране на човешки ембриони, съобщава The Guardian.

Това се случва няколко месеца след като научният свят разбра за подобни експерименти в Китай, предизвикали бурни протести.

"Сложиха каишка" на генно модифицирани организми

Два екипа от американски учени отбелязват съществено постижение в създаването на по-безопасни генно модифицирани организми (ГМО). Специ...

Експериментите ще бъдат провеждани в института "Франсис Крик" в Лондон. Те ще продължат около две седмици, а ембрионите няма да бъдат довеждани до състояние на плод.

Яйцеклетките и сперматозоидите за опитите ще бъдат от двойки, при които се е образувал излишък, след като са преминали процедура от инвитро.

Крайната цел на учените е да решат проблема с помятанията. Модифицирайки човешки ембриони, те искат да определят гените, които най-активно действат в първите дни от живота на плода, когато ембрионът формира клетки – основа за бъдещата плацента.

Гените ще се включват и изключват с помощта на инструмента Crispr-Cas9.

ЧУДО: Клонирана кравa роди!

Клонираната генномодифицирана китайска крава Ниу Ниу е родила здраво теленце, съобщават местните медии. Според учените това ще стане пъ...

"Получените знания ще ни дадат изключително важна информация за развитието на здрави човешки ембриони, а също така ще ни позволят да разберем причините на помятанията. Нашите експерименти не се явяват опасен път към "дизайнерски бебета" (когато родителите с помощта на генното инженерство задават или променят чертите на бъдещите си деца), тъй като законодателството във Великобритания е много строго по тези въпроси", отбелязва авторът на заявката Кати Ниакан (Kathy Niakan).

Очаква се, че управлението по фертилизация и ембриология на човека (Fertilisation and Embryology Authority, HFEA) ще издаде лиценз с условието експерименталните ембриони да бъдат унищожени след 14 дни.

Според научната общественост редактирането на ембрионалните гени е опасно, тъй като те предават изменена ДНК на следващото поколение и незабележими на пръв поглед последствия от "поправката" могат да доведат до непредвидими последствия в бъдеще.

Освен това ефективна система за модифициране на гени може да попадне в ръцете на хора, които да я използват за нечовешки цели.

ЕП разшири забраните, касаещи клонирани животни

Европейският парламент направи по-строги клаузите в първоначалното предложение на ЕК за забрана на клонирането на животни за селскостоп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com