Гении ще превземат планетата

48547
Гении ще превземат планетата
Снимка: Facebook

Генното инженерство ще създава най-умните хора. С помощта на генното инженерство ще се появят най-умните хора, съществували някога на планетата. Такова ново научно изследване е публикувал ученият от Мичиганския университет Стивън Хсу. 

Лауреатът на Нобелова награда и един от основателите на великата школа на съветската физика Лев Ландау е разделял учените по умствена скала от 1 до 5. 

Как да станеш Нобелов лауреат?

Гений, страст, упоритост и малко късмет са само малка част от нещата, които са ви необходими, за да станете Нобелов лауреат. Би Би Си ...

Така, според тези измервания, физикът от първо ниво притежавал десет пъти повече влияние от физика във второ, и т.н. Самият Ландау скромно се определил на ниво 2,5 и едва към края на живота си преминал на второ ниво. 

На първото ниво на Ландау стояли Хайзенберг, Бор и Дирак, както и някои други учени със световни имена. Айнщайн бил поставен на ниво 0,5 от Ландау. 

В същото време, според вицепрезидента на Мичиганския университет по научноизследователска работа и професора по теоретична физика Стивън Хсу, днес генното инженерство се е придвижило далече напред и е способно да създаде свръхумни хора, които могат да сложат в джоба си дори именити учени. 

„Генетични изследвания на познавателните способности сочат, че днес съществуват разновидности на човешката ДНК, които в случай на идеално съчетание могат да доведат до появата на личности с интелект, качествено по-висок от всичко това, което досега е съществувало на Земята. 

Грубо казано, ако мислим в категориите на скалата на Ландау, иде реч за хора с коефициент на умствено развитие (IQ) от порядъка на хиляди балове“, се казва в статия на Стивън Хсу, публикувана в изданието Nautilus. 

Генното инженерство може да удължи живота с 20%

Да живеем по-дълго в добро здравословно състояние – това би желал всеки от нас. Съществуват множество опити и разработки, целящи ...

По-рано подобно нещо можеше да се види само на страниците на фантастичните произведения. 

Според американския учен в бъдеще ние ще можем с увереност да говорим, че подобни невероятни умствени способности многократно ще превишават максималния интелект на когото и да е от 100 милиарда души, живели някога на Земята. 

„Можем да си представим способностите на големи учени, които в максималния си вид ще присъстват накуп в един човек. Това е почти идеално възпроизводство на изображения и речи, свръхбързо мислене и изчисления, мощна геометрична визуализация, при това в по-високи измерения, способност успоредно и едновременно да изпълнява множество аналитични и мислителни действия. Този списък може да се продължи“, пише Хсу. 

Впрочем хипотезата за умствените свръхспособности на човека е предизвиквала множество спорове и дискусии в научната среда. Така лауреатът на Нобелова награда – физикът Ричард Фейнман, твърди, че като студент в Масачузетския технологичен институт винаги се е опитвал да избегне изучаването на хуманитарни дисциплини и се е стараел да се „измъкне“. Той се опитвал да убеди колегите си в това, че е невъзможно да се обхване необятното – на физиците често е неподвластна лириката и обратно. 

Привържениците на хипотезата за гениалните хора не крият, че вероятно свръхразумът е дело на далечна мъглива перспектива, но в близко бъдеще може да ни очакват макар и не толкова мащабни, но все пак важни открития. Големи бази данни за човешките геноми и техните фенотипи – физическите и умствените характеристики на човека – съществено ще разширят нашите представи за генетичния код. 

До 5 години ще създадат жив динозавър от ембрион на кокошка

Идеята за „раждане“ на динозавър по изкуствен път в съвременни условия е експлоатирана многократно. Някои са на мнение, че ...

„Когато се появят прогнозни модели, те може да се използват за репродукция. Това са и отбор ембриони (избор на оплодена яйцеклетка за имплантация), и активни генетични видоизменения. В първия случай родителите, избирайки една от десет яйцеклетки, ще могат да увеличат коефициента на интелекта на своето дете с 15 и повече пункта. 

Генотипирането на яйцеклетките технически вече е доста нелошо усвоено и сега остава само да разработим комплексно прогнозиране на фенотипа за отбор на ембриона. Стойността на тази операция ще бъде по-ниска, отколкото таксата за много частни детски градини, а последствията за човека ще бъдат за цял живот, а и за неговите потомци“, резюмира Хсу.

Още интересни новини може да прочетете на megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно