Чуждестранни гости, изявени творци и именити учени ще се включат в международния "Театър на чудесата" в София

3014
Чуждестранни гости, изявени творци и именити учени ще се включат в международния "Театър на чудесата" в София
Снимка: Театър на чудесата

Именити международни гости и български творци и учени с атрактивни биографии ще станат част от задаващия се научно-театрален фестивал “Театър на чудесата”, който ще се състои премиерно в София от 10 до 12 септември 2021 в клуб Терминал 1 и Сцена Дерида.

Специално за събитието от Италия ще пристигне утвърденият изследовател, драматург, режисьор и актьор Андреа Брунело. Брунело е основател и художествен директор на Teatro Portland в Тренто, Италия, както и на театралната компания Arditodesìo Company. Основател е и на The Jet Propulsion Theatre – постоянна лаборатория за създаване на театър, свързан с наука. В София Андреа Брунело ще представи моноспектакъла “Принципът на неопределеността (на английски език, 11.09 от 20:30, Сцена Дерида), която ще потопи публиката в някои от най-загадъчните концепции на квантовата механика - експериментът с двата процепа, котката на Шрьодингер, интерпретацията за многото светове на Хю Евърит III и др.

Отново специално от Италия в София ще пристигнат още двама атрактивни участници в програмата - професорът по компютърни науки в Университета в Тренто Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна - музикант, композитор и учител, работил с някои от най-изявените музикални имена в Италия и САЩ.

Монтрезор нашумява със своите изследвания, съсредоточени в областта на разпределителните изчислителни системи, вдъхновени от природата. Автор на научни статии, изследващи поведението на епидемии и мравки. Той винаги търси нови начини да представи компютърните науки не просто като техническа дисциплина, а заради нейните културни и научни характеристики.

В рамките на “Театър на чудесата” в София Алберто Монтрезор и Карло Ла Манна ще представят театралната лекция “Изчислителната красота на природата” (на английски език, 12.09 от 20:30 часа, Сцена Дерида) , която ще ни разкрие взаимодействието и поведението на множеството живи същества, през погледа на информационните технологии и в съпровод на живо на контрабас.

Софийската публика ще има възможността да се наслади и на премиерното лекционно представление “Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?” (10.09, сцена Дерида, 20:30 ч) на режисьора и сценарист Димитър Узунов. Продукцията ще отведе зрителите на приключение в търсене на тайните на креативността на най-популярния учен на света, а Узунов и екипът на спектакъла имат амбициозната задача за един час да превърнат всеки един от публиката в експерт по креативност.

Димитър Узунов има магистърска степен по геология от СУ и магистърска по приложни театрални науки от университета Париж 8. Учил е актьорско майсторство и режисура в Бруклин Колидж в Ню Йорк. Създател и артистичен директор на театралната компания Famille Mundi в Париж. Съосновател на Арте Урбана Колектив - София, които са съорганизатори на “Театър на чудесата” у нас.

В рамките на международния “Театър на чудесата” в София, ще се изявят още няколко изключително интересни български учени и творци. Сред тях са добре познатия у нас астрофизик д-р Владимир Божилов, чиито основни интереси са към изучаването на активните галактични ядра, космологията и търсенето на живот извън земята. Д-р Божилов е активен популяризатор на науката – чест гост е в радио и телевизионни предавания и на различни събития за комуникация на науката, където разказва на достъпен език за най-новите открития от областта на Космоса. С него ще се срещнем в Терминал 1 на 10.09 от 18:30, когато ще разкрие какъв е “Ритъмът в сърцето на галактиката” заедно с музикантката Анна Бочева и импро-режисьорът Живко Джуранов.

За “Синтетичният човек – мечта, кошмар, реалност?” (реж. Димитър Узунов, 11.09 от 18:30, Терминал 1) пък ще ни разкаже биологът д-р Спас Керимов - създател и изпълнителен директор на „Принтиво“, биотехнологична компания, занимаваща се с 3D биопринтиране на човешки тъкани, основател на Асоциацията на студентите изследователи, A R T E R I A – неправителствена организация за изследване на границата между наука и изкуство, TEDx лектор, част от The Changemakers of Bulgaria в MOVE.BG и лектор на популярна наука в Ratio.

В рамките на “Театър на чудесата” 2021 ще се върнем и 13 хиляди години назад в историята, заедно с палеозоологът и археолог д-р Надежда Карастоянова, която, заедно с режисьора Стефан Прохоров и актрисата Деница Зафирова ще ни срещат със “Звярът” (12.09 от 18:30, Терминал 1). С научни интереси свързани с ранното опитомяване на животни на Балканите и Европа, отглеждането и лова през Неолита и Халколита, д-р Зафирова ще ни разкрие кои са първите опитомени от човека животни и по какъв начин този факт променя целия ход на човешката история.

Всичко това и още много ни очаква в рамките на международния “Театър на чудесата” от 10 до 12 септември в София.

Събитието ще се осъществи при спазени всички актуални противоепидемични мерки.

Билети за фестивала може да откриете на цени: Пълен фестивален пропуск - 69 лв; Представления клуб Терминал 1 - 39 лв; Представления сцена Дерида - 39 лв; Единичен билет - 15 лв. Билетите могат да бъдат закупени онлайн на адрес: arteurbanacollectif.com/theatre-of-wonder.html.

Както и на касите на Терминал 1 и Сцена Дерида преди началото на всяко представление.

Официално Facebook събитие ТУК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com