Едно и също ли са Месопотамия и Вавилон?

24523
Едно и също ли са Месопотамия и Вавилон?
Снимка: Bazil Amin / CC BY-SA 4.0

В часовете по история учениците често научават, че човешката цивилизация е възникнала в Месопотамия – така нареченият Плодороден полумесец, и в същото време много учители се впускат в историята на Вавилон. Но едно и също нещо ли са Месопотамия и Вавилон?

Отговорът е не. Накратко, Месопотамия е област, а Вавилон е бил древен град (и по-късно център на империя) в този регион, пише Live Science.

Тигър и Ефрат. Kmusser / CC BY-SA 2.5

Думата „Месопотамия“ е древногръцка и се превежда като „земя между две реки“, или „междуречие“ – това са реките Ефрат и Тигър, като и двете водят началото си от Източна Турция и текат на юг към Персийския залив. Според ранни гръцки източници терминът „Месопотамия“ е „бил използван за сирийската Джазира [Ал Джазира, или Горна Месопотамия, което означава „остров“, е част от Североизточна Сирия] и по-късно за земята между Тигър и Ефрат“, казва Лоренцо Вердераме, доцент по асириология в университета „Сапиенца“ в Рим.

Днес Месопотамия се разделя на няколко държави: Ирак, Източна Сирия, Югоизточна Турция, части от Западен Иран и Кувейт. Някои от най-ранните земеделци на човечеството търгуват в Месопотамия, защото реките Ефрат и Тигър често се разливат, оставяйки след себе си богата на хранителни вещества почва, благодарение на която културите процъфтяват. А преди няколко хилядолетия Месопотамия е била дом на някои от най-ранните известни градове и империи.

Останки от древен Шумер. Zereshk / CC BY-SA 3.0

Около 4000 г. пр.н.е. шумерите са първата известна цивилизация, възникнала в региона. Те са получили името си от древния град Шумер, който е бил на няколко километра южно от съвременния град Кут в Източен Ирак. Шумерите построили извисяващи се храмове, известни като зикурати, имали писменост, развили напояване и имали сложен пантеон от божества. Тъй като шумерската цивилизация започва да упада, Вавилон се превръща във влиятелен град близо до река Ефрат, просъществувал от около 2000 г. пр.н.е. до 540 пр.н.е.

Вавилонците имали забележителни постижения, включително Законника на Хамурапи и създаването на зашеметяващите (ако историите са верни) Висящи градини на Вавилон. Древните обитатели на Вавилон също разработили тригонометрия и проследявали движението на Юпитер с математически модели.

Стените на Вавилон от Антонио Темпеста, 1610 г. / Public Domain

Вавилон е бил и център на голяма империя. Тази империя достига най-големия си разцвет по времето на цар Навуходоносор II (605 г. пр.н.е. – 562 г. пр.н.е.), когато се простира от Персийския залив до границите на днешен Египет. Понякога терминът "Вавилония" се използва за означаване на по-широката област, която Вавилон контролира или върху която има влияние.

Но и други империи изгряват и падат в древния месопотамски свят. Асирийската империя, чиито известни градове включват Ниневия, Ашур и Нимруд, процъфтява на моменти от около 2000 г. пр.н.е. до около 600 г. пр.н.е. и се сблъсква с вавилонците през XIII век пр.н.е. и VII век пр.н.е. Много други империи имат големи територии в Месопотамия, включително Персийската империя (от 550 г. пр.н.е. до 330 г. пр.н.е.), Партската империя (247 г. пр.н.е. до 224 г. сл.н.е.), краткотрайната империя на Александър Велики през IV век пр.н.е. и империята на Селевкидите (312 г. пр.н.е. до 63 г. пр.н.е.).

Семирамида, митичната асирийска владетелка. Cesare Saccaggi / Public Domain

И така, ако Вавилон и Месопотамия не са едно и също, защо съществува това погрешно схващане?

Възможно е, тъй като Древен Египет привлича по-голям интерес сред съвременната публика, отколкото други древни места в Близкия изток, Месопотамия и Вавилон да получават малко внимание, казва Фредерик Борер, професор по изкуство в Худ колидж в Мериленд. Борер е изследвал как хората в Европа през XIX век са си представяли Месопотамия.

„Египет доминира във въображението и оставя малко място за останалата част от древния Близък изток“, казва Борер. Освен това някои хора нямат географски и исторически познания за региона, смята изследователят.

Падането на Вавилон. Кир Велики побеждава халдейската армия. Мецотинто от Джон Мартин, 1831 г. / CC BY 4.0

За някои хора Вавилон може да е единственото място в Месопотамия, за което са чували. „За тези, които не са запознати с района, Вавилон може да е единствената географска дума, която знаят, и те предполагат, че се отнася до район, по-голям от град“, допълва Агнес Гарсия Вентура от Катедрата по антични и средновековни изследвания в Автономния университет в Барселона. Вентура отбелязва също, че хората може да се объркват, когато се използва терминът „Вавилония“, и да си мислят, че това означава Месопотамия.

ВИЖТЕ ОЩЕ: 2500-годишна мистерия: чудото на Висящите градини на Вавилон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно