Експериментална ваксина срещу Алцхаймер е преминала изпитания при мишки

4414
Експериментална ваксина срещу Алцхаймер е преминала изпитания при мишки
Снимка: sabinevanerp / Pixabay

Учените са разработили експериментална ваксина срещу болестта на Алцхаймер. Изпитания при мишки са показали, че тя кара имунната система да произвежда антитела срещу токсичната форма на бета-амилоида - вреден белтък, за който се смята, че е свързан с появата на това невродегенеративно заболяване. Резултатите от изследването са публикувани в научното издание Molecular Psychiatry.

Смята се, че болестта на Алцхаймер се развива поради това, че в мозъчните клетки се натрупва вредният белтък бета-амилоид. Той представлява фрагменти на белтъка АРР, който играе важна роля във формирането на връзките между невроните.

Откриха гени, които пазят от деменция

Американски учени са открили група гени, защитаващи от деменция. Резултатите от работата на изследователите са публикувани в изданието ...

През последните години са се появили множество препарати, които теоретично могат да попречат на бета-амилоида да се събира на „кълбета“ от множество молекули, а също да разрушават тези топки. Част от тях са преминали опити върху животни, но досега нито един препарат не е издържал клинични изпитания, отбелязва ТАСС.

Учените начело с Марк Кар от Лестърския университет са разработили алтернативна стратегия за борба с тази болест. Те не търсели начин за унищожение на вече съществуващите струпвания от бета-амилоид, а се опитали да създадат антитяло, което да пречи на разтворимите фрагменти от белтъка АРР да се съединяват с твърдите плаки от бета-амилоид.

Любимата музика помага при Алцхаймер

Тази идея се появила, след като учените открили в организма на мишките антитялото TAP01, което се съединявало само с увредените вериги от бета-амлоид и не реагирало на пълноценен АРР. Опитите установили, че ТАР01 се съединява с уникален участък в молекулите на бета-амилоида, който отсъства или физически не е достъпен в АРР.

Учени: Възможно е да се предскаже деменция 2 до 5 години преди да се развие

Германски учени са открили маркери, показващи бъдещото развитие на деменция. Изследователи от университетите в Гьотинген и Мюнхен в Ге...

Изследователите изяснили, че аналогичен участък има и в човешката форма на бета-амилоида. Това навело Кар и колегите му на мисълта, че то може да се използва за създаване на ваксина, която би карала имунитета на човека да изработва аналози на TAP01, способни да се съединяват с бета-амилоида и да му попречат да се обединява в неразтворими „кълбета“.

Прототипът на новата ваксина, чието наименование е TAPAS, е проверен върху мишки, предразположени към болестта на Алцхаймер. За да получат подобни животни, учените им „имплантирали“ версия на гена АРР. В резултат мишките, които получили ваксина сравнително рано, получили и защита от появата на характерните симптоми на деменцията. Също така ваксината значително подобрила тяхното състояние при вече формирана болест на Алцхаймер.

Ето защо Алцхаймер прогресира бързо

В близко време Кар и колегите му планират да започнат клинични изпитания на ваксината, а също на моноклонални антитела с аналогични свойства върху хора. Учените се надяват, че тези опити ще потвърдят ефективността на тяхната разработка, в резултат на което ще се появят първите резултатни методи за потискане и профилактика на болестта на Алцхаймер.

Учени: Босилекът пази от болестта на Алцхаймер

Естественото съединение фенхол, открито в листата на босилек, може да помогне за защита на мозъка от болестта на Алцхаймер, установиха ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com