Изследване в САЩ: Ограничителните мерки и страхът от коронавируса са влошили проблемите с кръвното

2906
Изследване в САЩ: Ограничителните мерки и страхът от коронавируса са влошили проблемите с кръвното
Снимка: iStock/Guliver

Кръвното налягане на хората в САЩ се е повишило по време на пандемията в сравнение с периода преди коронавируса, сочи ново проучване. Изследването, публикувано в сп. CirculationTrusted Source, твърди, че здравните последици от пандемията включват не само COVID-19, но и други, косвени здравни проблеми.

Лекарите измерват кръвното налягане в две точки: когато сърцето на човек изпомпва, известно като систолично кръвно налягане, и когато сърцето на човек почива между ударите, известно като диастолично кръвно налягане. Ако човек има високо кръвно налягане, известно още като хипертония, е изложен на по-голям риск от инсулт или сърдечно заболяване. Хипертонията може също да увреди черния дроб, очите и мозъка на човек.

5 начина да свалите кръвното си налягане по естествен път

Високото кръвно налягане е опасно състояние, което за съжаление, е често срещано при изключително голям брой хора. Системно високото кр...

Според изследването, 47% от възрастните в САЩ имат хипертония, а през 2019 г. хипертонията е била основната или допринасяща причина за повече от 500 000 смъртни случая, пише БГНЕС.

Превенция на високото кръвно налягане може да е диета с ниско съдържание на сол и високо съдържание на плодове и зеленчуци, редовни упражнения, избягване на тютюнопушенето и ограничаване на приема на алкохол.

Пандемията от COVID-19 обаче значително е нарушила здравословните навици на хората и достъпа им до редовни медицински грижи.

В проучването са включени над 464 500 американци, като учените сравняват нивата на кръвното налягане преди пандемията през 2018, 2019 г. и през март 2020 г., когато бяха наложени локдауните по света.

10-те най-чести причини за поява на високо кръвно

Кръвното налягане при възрастен се счита за нормално, ако нивото му в спокойно състояние не надвишава 140/90 мм Хг. Ниво на налягане от...

Всеки месец по време на пандемията кръвното налягане на хората се е повишавало средно с 1,1 до 2,5 милиметра живачен стълб (mmHg) за систоличното кръвно налягане, и с 0,14 до 0,53 mmHg за диастоличното кръвно налягане. Полът в случая не е имал значение. В обобщение жените са имали по-големи увеличения и на двата вида кръвно налягане, а по-възрастните участници са имали по-голямо повишаване на систоличното кръвно налягане, докато по-младите участници са имали по-голямо увеличение на диастоличното кръвно налягане.

Експертите са разочаровани, че дори и здравословно живеещи хора преди пандемията са започнали да пият алкохол, да живеят в стрес, в страх и напрежение, нарушили са двигателния си ритъм и не са посещавали лекар продължително време. Това са основните причини за високото кръвно налягане.

Прогнозите не са добри – не е ясно дали след края на пандемията няма да има повече заболели от други заболявания, спрямо тези от коронавирус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com