Какво прави човешкия мозък уникален?

7435
Какво прави човешкия мозък уникален?

Генетици изясниха, че само няколко десетки молекулярни двойки отговарят за генната експресия в главния мозък и го отличават от главния мозък на други същества. Изследването на учените е публикувано в сп. Nature Neuroscience.

Учените изследвали 132 функционално различни области на главния мозък на шестима възрастни души. По време на работата станало ясно, че експресията (процесът по преобразуване на генетичната информация в РНК или белтък) почти 20 000 гена се регулират само от 32 профила на генна експресия. Част от тези профили били еднакви при мишките и хората, но част се оказала характерна само за хората.

Преимуществата на женския мозък

Учени сравниха "женски" и "мъжки" мозъци и назоваха преимуществата на първите в сравнение с вторите. Резултатите от изследванията са из...

Авторите на изследването твърдят, че голяма част от гените, които регулират работата на невроните, е различна при гризачите и хората, но гените, отговорни за функционирането на глиалните клетки – спомагателни клетки на нервната тъкан, – били сходни помежду си.

Освен това сред "стабилните" гени – такива, които не демонстрират висока вариативност – се оказали такива, които са отговорни за развитието на някои сериозни заболявания, като Алцхаймер или аутизъм.

Авторите на изследването смятат, че резултатите от тяхната работа ще помогнат включително и в разработката на нови лекарства срещу тези заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com