Какво прави нероденото бебе, когато майката пуши (СНИМКИ)

74203
Какво прави нероденото бебе, когато майката пуши (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Учени от университетит Durham и Lancaster заснеха как реагира нероденото бебе, когато майката пуши. Наблюдението е направено с помощта на 4-D ехограф.

Оказва се, че когато майката пуши бебето започва да прави повече движения с устата. Учените отбелязват, че след раждането всички наблюдавани бебета са били здрави.

Какво се случва с пръстите ни, когато ги "изпукваме"? (ВИДЕО)

Много хора обичат и направо изпитват физическо удоволствие от това да си „изпукат” пръстите. Други пък не го правят, а звук...

Преди това е било установено, че стресът и депресията при майката също водят до увеличаването на движенията на бебето, но ако майката пуши, то сензорните движения и тези с устата били повече. Незначителното пушене влияело и на броя на докосванията на бебето по лицето.

В проучването на били наблюдавани 20 бебета. В четири от случаите майките пушели средно по 14 цигари дневно, а в останалите 16 - не пушели. Ултразвуковото изследване се провеждало четири пъти между 24 и 36 седмица на бременността.

По-рано бе съобщено, че при децата, подложени на тютюнопушене in utero, се наблюдавало забавяне на способността за обработването на речта в ранна възраст. Но учените уточняват, че това е било пилотно изследване и са нужни повече данни за изясняването на връзките между пушенето на майката, стреса, депресията и развитието на плода.

 

13 причини да пиеш чаша топла вода на гладно сутрин

Несъмнено сте чували, че много хора пият чаша топла вода сутрин на гладно. Едни го правят, за да отслабнат, други, защото просто са чув...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно