Кървав орел. Съществувала ли е най-ужасната екзекуция на викингите?

27644
Кървав орел. Съществувала ли е най-ужасната екзекуция на викингите?
Снимка: CC BY-SA 4.0

"Кървав орел" - легендарната екзекуция на викингите, смятана за измислица, е била напълно осъществима на практика, твърдят британски медици. По време на екзекуцията ребрата на жертвата се отделят от гръбначния стълб и се разтварят към страните, после раните се поръсват със сол, а белите дробове се изваждат през отвора, за да оформят крилата на „кървавия орел“. Съкращенията на дробовете трябвало да накарат ребрата да трептят като крила.

Анатомично екзекуцията е била възможна, но по-голямата част от действията вече са извършвани с трупа - жертвата е умирала още при отварянето на гръдния кош, така че най-вероятно не е имало „размахване на криле“ във финала на екзекуцията.

Викингите са останали в историята като жестоки моряци, които не се притеснявали от кърваво клане на враговете. Една от най-известните екзекуции е „кървавият орел“, който е отразен в древните митологични източници и е разиграван дори в съвременната проза, кино и видеоигри.

Въпреки че „кървавият орел“ се споменава в много разкази, няма надеждни документални източници, които да потвърждават, че той действително е бил прилаган. Викингите не са водили записки и всички истории за тях са се предавали устно в продължение на векове, разкрасявани с нови детайли. Някои историци смятат, че "кървавият орел" може би е бил ритуал на подигравка с трупове. Като цяло мнозинството са съгласни, че изпълнението изглежда твърде неправдоподобно, за да съществува в действителност.

Но специалистите от университета Кийл във Великобритания Монте Гейтс и Хайди Фулър са установили, че от анатомична гледна точка екзекуцията е напълно осъществима, а освен това се вписва добре в традицията на викингите.

„Нашият екип от учени медици и историци заобиколи дългогодишния въпрос дали „кървавият орел“ някога е практикуван, като зададе различен въпрос: дали изобщо е можел да се практикува - казват те. - Нашият отговор е категорично да.“

Предишни изследвания, посветени на "кървавия орел", са били фокусирани само върху детайлите от средновековните текстове, описващи тази екзекуция, като дискусията била съсредоточена около точността на използваните термини. Вместо това сега изследователите са се обърнали към съвременни данни по анатомия и физиология, както и към средновековни текстове за екзекуцията.

Въпреки че самата процедура на изпълнение е била сложна, тя напълно е можела да се реализира, дори като се вземат предвид тогавашните средства.

„Смятаме, че определен тип викингски връх на копие би могъл да бъде използван като импровизиран инструмент за бързо разрязване на гръдния кош от гърба - обясняват учените. - Такова оръжие може дори да е изобразено на каменен паметник, открит на шведския остров Готланд, където е изобразена сцена на екзекуция, вероятно именно „кървав орел“.

Камъните с изображения Стора Хамарс са четири и са от времето на викингите. Намират се в Стора Хамарс, остров Готланд (Швеция), и датират от около VII век н.е. Снимка: Berig / CC BY-SA 3.0

Този процес обаче е водил до бърза смърт на жертвата. Следователно образуването на "крила" и разтварянето на белите дробове върху тях е извършвано вече върху трупа; не може да се случи ефектно "пляскане" поради свиването на белите дробове.

Въпреки че на съвременния човек може да изглежда странно, че викингите са третирали по този начин вече мъртви тела, подобно отношение към труповете не е било необичайно за тях, твърдят учените. Според археологически и исторически данни викингите са използвали и показвали трупове на хора и животни по време на различни ритуали, включително зрелищни екзекуции. Например в гроб от времето на викингите археолозите са открили скелета на добре облечена благородничка, която през Х век е била обезглавена и погребана с остатъците от главата си под мишницата и липсващата челюст (вероятно счупена по време на обезглавяването) е заменена със свинска.

Викингите открили Америка без глобалното затопляне

Смята се, че откриването на Гренландия и Америка от викингите е станало благодарение на епизод глобално затопляне през 10–13 век ...

„Кървавият орел, изглежда, е по-екстремен случай на такова поведение, практикувано само при изключителни обстоятелства над заловен пленник, който преди това е причинил позорната смърт на бащата (или друг роднина от мъжки пол) на извършителя на ритуала“, отбелязват изследователите.

В средновековните саги са описани подобни по мотив екзекуции, когато жертвите са хвърляни в яма със змии, изгаряни живи в заключена къща и дори вътрешностите им са изваждани и заковавани на кол. В сагите "кървавият орел" е изобразен като начин близките на жертвата да си възвърнат загубената чест."

Следователно, въпреки общоприетото схващане, "кървавият орел" напълно може да е имал място в епохата на викингите, смятат авторите. Това е било физически възможно, в съответствие със социалните обичаи по отношение на екзекуциите и отношението с труповете, и е отразявало културна мания за показване на собствената чест и престиж.

Освен това впечатляващата му бруталност е трябвало да гарантира, че всеки, който е чул за него, ще иска да разкаже тази история във всичките ѝ ужасяващи подробности. А тъй като сведенията за "кървавия орел" са оцелели и до днес, викингите определено са постигнали целта си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Изследван е кратерът на метеорит, който може да е унищожил Харапската цивилизация

В Шотландия е открит манастир, построен от покръстителя на пиктите

Смяна на времето 2024: ето кога минаваме към лятно часово време

Топенето на ледниците ще скъси годината на Земята (ВИДЕО)

България е домакин на най-мащабната конференция за подобряване и управление на бизнес процеси в региона

Три кодекса на ацтеките, които описват цялата им история, са намерени в частна колекция

Невероятно откритие: Намериха останки от древен гигантски делфин на 16 милиона години (ВИДЕО)

Откритие на 1,6 милиона години променя това, което знаем за човешката еволюция

Археолози откриха римските стени на Нарбон

Учени: Хората предават два пъти повече вируси на животните, отколкото обратното

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com