Мантията на Земята под САЩ се откъсва от кората

12465
Мантията на Земята под САЩ се откъсва от кората

Мантията под югоизточните региони на САЩ буквално се "отлепя" от разположените над нея слоеве на земната кора, което може да е причина за възникването на земетресения на територията на Вашингтон и други градове на източното крайбрежие, в които няма никакви предпоставки за появата на трусове, съобщава Live Science, цитиран от РИА Новости.

"Не бива да се притесняваме – не смятам, че ситуацията ще се промени силно в бъдеще: нито в наше време, нито по време на живота на нашите внуци и правнуци. Геоложките процеси протичат значително по-дълго и нищо не се променя с мигване на окото в недрата на Земята. Подобни процеси протичат милиони години", казва Берк Бириол от университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Земната мантия съдържа толкова вода, колкото всички океани на планетата

Земната мантия, която се намира на дълбочина между 410 км и 660 км от повърхността, съдържа толкова вода, колкото всички океани, взети ...

Според учения в последните няколко години на територията на Вашингтон и редица други градове в източната част на страната е имало серия едва осезаеми, но забележими трусове, които озадачили сеизмолозите. Източната част на САЩ е разположена върху стабилна тектонска платформа, което означава, че земетресения там не би трябвало да има по принцип.

Бириол и колегите му се опитали да разкрият тази геоложка загадка, като изучат недрата на планетата в Източна Америка с радари и съставят триизмерна карта на трите главни слоя – земната кора (която обикновено е източник на всички земетресения), мантията и астеносферата (тънък полутечен слой между кората и мантията, върху който "плуват" всички тектонски плочи).

Тази карта разкрила неочаквана картина – оказва се, че дебелината на кората под Вашингтон и други източни градове на САЩ е изключително неравномерна – в едни участъци тя е по-дебела, а в други – изключително тънка. Различията в дебелината на кората са причината в Източна Америка да има земетресения, смята Бириол.

Как са възникнали тези неравномерности? Според геолога те се явяват следствие на това, че мантията под този участък на тектонската плоча буквално се "отлепва" от земната кора.

US Институт: Добивът на шистов газ води до земетресения в 6 щата на САЩ

Около 7 милиона души, които живеят в централните и източните области на САЩ, са подложени на риск постройките им да пострадат поради ...

Според Бириол този процес е започнал преди около 65 милиона години, когато тектонската плоча, разположена под източната част на САЩ е била деформирана в резултат на взаимодействието с другите плочи.

Този феномен не представлява заплаха за безопасността на американците, макар и да води до появата на слаби трусове, уверява ученият.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com