Мощни земетресения разкриха тайните на вътрешното ядро на Земята

23873
Мощни земетресения разкриха тайните на вътрешното ядро на Земята
Снимка: iStock

Учените откриха нови доказателства, че в ядрото на Земята има друго ядро. Резултатите от изследване, публикувано в британското списание Nature, опровергават тезата, че Земята се състои от четири основни слоя: кора, мантия, външно и вътрешно ядро. Сеизмичните вълни преминават през вътрешното ядро по различен начин, отколкото през външната му част.

Ехото от земетресение, преминаващо през центъра на Земята, разкри нови подробности за структурата на вътрешното ядро на планетата, според проучване, публикувано в Nature.

Доказателства, че твърдото вътрешно ядро на планетата се състои от отделни слоеве, се натрупват от няколко десетилетия, но техните свойства остават загадка. 

За да разберат структурата на вътрешното ядро, изследователите използвали няколко сеизмометра и са изследвали изкривяването на сеизмичните вълни, докато преминават през твърда топка от желязо и никел в сърцето на Земята. „След силно земетресение Земята се тресе като камбана и това продължава не само няколко часа, а няколко дни“, казва геофизикът Хрвое Ткалчич от Австралийския национален университет в Канбера, съавтор на изследването. Още: След земетресението в Турция и Сирия: Ще има ли геополитически последици?

Изследователите успяха да идентифицират тези колебания, като записаха вълните близо до източника на земетресението и в неговия антипод, точно обратното място на земното кълбо. Така те проследиха множество вълни през центъра на Земята. „Това е като топка за пинг-понг, която подскача напред-назад“, казва изследователят от Австралийския национален университет и съавтор Thanh-Song Pham. Отнема около двадесет минути за всяко ехо, за да премине от едната страна на планетата до другата, а сеизмометрите записаха до 5 отражения от един удар, се казва още в материала на Nature.

Наслагване на измерване

Всички измерени земетресения първоначално надвишаваха магнитуд от 6 единици, но преминавайки през ядрото на Земята, вълните постепенно отслабваха. Изследователите са използвали метод на "наслагване", комбинирайки вълнови форми от всяко събитие, за да изградят по-подробна картина на изкривяването на самото вътрешно ядро.

Те установиха, че вълните преминават през най-вътрешното ядро по различен начин, отколкото през външната част, а дебелината им според тях е около 650 километра. Вълните, преминаващи през най-вътрешната част на ядрото, се забавят в една посока, докато вълните, преминаващи през външния слой, се забавят в другата. „Това изглежда означава, че железните кристали, които доминират във вътрешното ядро, вероятно са организирани по различен начин от тези във външната обвивка на вътрешното ядро“, казва Ткалчич. Сеизмологът, предсказал земетресението в Турция, вещае нови катаклизми (ВИДЕО)

Геофизикът Върнън Кормие от Университета на Кънектикът в Сторс оцени важността на изследването: то направи възможно измерването на най-вътрешната част на Земята, а то беше изключително трудно за постигане. „Това изисква намиране и фиксиране на сеизмични вълни с ниска амплитуда и на много голямо разстояние и след това увеличаване на амплитудата, така че да можете да измерите скоростта на вълната в самата вътрешност на Земята“, обясни Кормие. 

Това откритие ще помогне да се разбере как се е появило твърдото вътрешно ядро на Земята и каква роля може да играе при формирането на магнитното поле. Смята се, че този процес е започнал някъде преди 600 милиона и 1,5 милиарда години.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Благодатният огън - между чудото, мистиката и вярата (ВИДЕО)

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com