Сеизмологът, предсказал земетресението в Турция, вещае нови катаклизми (ВИДЕО)

26648
Сеизмологът, предсказал земетресението в Турция, вещае нови катаклизми (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Според Франк Хугербитс нови земетресения може да има в южната част на Япония, Северна Америка, Филипините, Индонезия, Португалия, Гърция, както и Камчатка и Курилските острови: Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували.

Самоукият сеизмолог Франк Хугербитс от Нидерландия, който предсказа унищожителното земетресение в Турция, направи нова мрачна прогноза. Според него земетресения скоро ще разтърсват цялата планета - в различни части на света могат да се очакват трусове с магнитуд над 8. Той говори за това в YouTube канала на научната организация Solar System Geometry Survey (SSGEOS). Причината според Хугебиртс е геометричното разположение на Земята, Меркурий и Сатурн, както става ясно от видеото му.

Хугебиртс отбелязва, че Земята се доближава до своите съседи в Слънчевата система и затова на 2 и 5 март се очаква висока сеизмична активност. Освен това е възможно мегаземетресение на 3-4 или 6-7 март.

Истанбул пред земетресение? Търсят палатки и спални чували

„Не можем да знаем със сигурност, но първата седмица на март ще бъде изключително критична“, казва Хугербитс.

„Благодаря ти, Франк. Планетите никога не лъжат. Те са ни водили от хиляди години. Благодаря ти за ценната работа. Бог да пази и да прояви милост към цялото човечество“, коментира под видеото потребител от Турция.

Според Хугербитс сред потенциалните места, където може да се случи земетресение, са южната част на Япония, Северна Америка, Филипините, Индонезия, Португалия, Гърция, Камчатка, Курилските острови, както и Пакистан.

„Това е нещо, което трябва да предупреди всички. Ако сте в земетръсна зона, винаги имате нужда от план за действие в извънредни ситуации“, казва той.

Журналист: Силата на труса в Турция е била колкото 130 атомни бомби

По думите му, когато земята започне да се тресе, е необходимо бързо да се напусне сградата. Ако обаче не сте в състояние да я напуснете за 10 секунди, съветът на МВР е да заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. Ако сте на улицата, застанете далеч от сгради и далекопроводи. Ако трусът ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте. В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство.

Същите съвети дава и инж. Димитър Куманов. "В панелките застанете под входната врата, в антрето на апартамента, под масата. Не стойте на площадката, тя е несигурна", обяснява той: Инженер обясни колко сигурни са панелните жилища и къде е слабото им място.

Припомняме, че на 3 февруари Хугебитс направи в своя Twitter прогноза за земетресение в Турция. Земетресението наистина се случи 3 дни по-късно.

Какво е мегаземетресение

Мегаземетресение или суперземетресение е сблъсък между тектонските плочи на земната кора, което се случва в зони на субдукция на разрушените граници на плочите (конвергентни граници), когато една тектонска плоча от тази зона се сблъска с друга. Този вид земетресение е най-мощното на планетата и може да надхвърли магнитуд 9,0. 

Най-големите зони на субдукция са в Тихия и Индийския океан. Тези зони на субдукция не само са отговорни за мегаземетресения, но също така до голяма степен са отговорни за вулканичната дейност, свързана с Тихоокеанския огнен пръстен. Тъй като земетресенията в тази зона деформират океанското дъно, те често водят до цунами, за които е известно, че са придружени от интензивни вторични трусове с продължителност до няколко минути.

На 6 февруари силно земетресение разтърси Турция и Сирия. След първия трус последваха мощни вторични трусове с магнитуд над 6 по Рихтер. Властите обявиха най-висока степен на тревога и извънредно положение. Последваха нови трусове и нови жертви. На 13 февруари силен трус разлюля и Румъния, последван от по-силно земетресение на следващия ден. През февруари силни земетресения бяха регистрирани и в Хърватия и Таджикистан.

Жертвите на земетресението в Турция спят във влакове, палатки и оранжерии. Турското правителство и десетки организации инициираха мащабна хуманитарна програма. Над 5400 транспортни контейнера се използват като убежища и са разпънати повече от 200 000 палатки.

В Турция са издадени стотици заповеди за арест на строителите на сградите

Над 50 000 са жертвите от стихията в Турция и Сирия от стихията, но тези цифри може да се увеличат.

МВР напомня, че земетресението е природно бедствие, което не може да бъде предсказано, но последствията му може да са тежки. На територията на нашата страна най-опасните сеизмични зони, с възможен максимален магнитуд 7.0, са Кресненската, Пловдивската, Софийската, Горнооряховската и Шабленската: Предупреждение: Възможност за земетресение от 8,1 във Вранча.

Междувременно в Румъния започват укрепване на сградите заради земетресенията. Това кога ще се случи у нас?

ОЩЕ: Кои са най-силните земетресения в България през последните години?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Археолози разкопаха вилата, в която е починал император Август

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно