Мъгляви отговори за ковид ваксината на Pfizer пред Европейския парламент предизвикаха скандал (ВИДЕО)

15230
Мъгляви отговори за ковид ваксината на Pfizer пред Европейския парламент предизвикаха скандал (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Ковид ваксината на Pfizer/BioNTech "Комирнати" не е тествана за това дали предотвратява заразяване с COVID-19 преди да бъде пусната на пазара. Това обяви гръмко и с видео в личния си профил в Twitter евродепутатът Роб Рус, който е член на Европейските консерватори и реформисти. Той го направи след изслушване в специалната комисия по въпросите на Covid-19 на Европейския парламент.

Публикуваното от Рус видео обаче не отразява пълния комплект въпроси, зададени към един от директорите на Pfizer – Джанин Смол, директор на звеното за пазарно развитие на фармацевтичния гигант, както и пълните отговори. Пълен запис на заседанието е публикуван в сайта на Европейския парламент, като важните въпроси започват от 15:21:03 – ТУК!

Специално относно това дали от Pfizer са знаели дали ковид ваксината им може да спре заразяването с COVID-19 преди пускането и за масова употреба (точният въпрос: Беше ли тествано дали ковид ваксината на Pfizer спира заразяването с вируса преди да бъде пусната на пазара?), отговорът (започва след 15:31:45) на Смол дословно гласеше: "По отношение на въпроса дали сме знаели дали спира имунизацията – не (Regarding the question around whether we knew about stopping immunization before it entered the market - no: един от прочитите на фразата "stopping immunization" e "спира заразяването", но според Cambridge Dictionary имунизация е процесът на защита на човек или животно от инфекциозно заболяване чрез поставяне на вещество в тялото, което го кара да произвежда антитела). Трябваше да действаме наистина бързо, за да разберем какво се случва на пазара. От тази гледна точка трябваше да направим всичко, рискувайки. Похарчихме 2 000 000 000 долара лично финансиране с риск (да ги загубим), за да проведем развойна дейност и производство, така че да сме в позиция да помогнем за решаване на пандемията. Скорошен доклад на "Импириъл Колидж" показа, че в първата година на разпространение на ковид ваксините сме спасили 4 000 000 души. Ние бяхме там, когато светът имаше нужда от нас".

ООН: България да предприеме незабавни мерки за предпазване на възрастните хора от COVID-19

Преди месеци двама специални докладчици и един независим експерт на ООН отправят въпроси към българските здравни власти, свързани с мер...

Дали обаче тук няма грешка в превода? Видеообяснение какво означава изследвахте ли има ли спиране на предаването на вируса хвърля повече светлина. Накратко - разработчиците на ваксини не са се стремели да проучат дали ваксината спира заразяване от човек на човек, а дали спира вируса да порази организма. Дали е така и в случая с Pfizer и дали Смол имаше това предвид - в дискусията в ЕП това не беше ясно обяснено: Научно обяснение: Не е нужно ковид ваксините да се тестват дали спират предаването на вируса от човек на човек преди да бъдат разрешени за употреба

Други важни въпроси касаеха това дали независими учени са потвърдили резултатите от проучванията на Pfizer как работи ковид ваксината им както и за цената на препарата. Специално темата за резултатите от проучванията на Pfizer беше повдигната от хърватския евродепутат Иван Синчич и то в контекст на твърдения в проучване от Канада (при въпроса си Синчич не посочи подробности относно имената и експертизата на хората, извършили проучването, къде е публикувано и кога), че от Pfizer не са провели проучванията си относно оригиналната си ваксина (срещу уханския вариант на COVID-19) по утвърдени научни методи – например, че не са тествали продукта върху животни, че не са утвърдили релевантни отправни точки за анализ и потвърждение на данни в процеса на извършване на проучванията, че тестовете не са обективни. "Бяха ли тези проучвания потвърдени от някой, който не е обвързан с Pfizer", попита той. "Не вярвам на нито една от информациите за това, от гледна точка на това, което знам. Но ще съм щастлива да ви дам информация по този конкретен въпрос друг път", отговори Смол (започва от 15:37:08).

Намеси се медицински специалист, работеща в Pfizer, която коментира относно клиничните данни, че "бяхме в пандемия, трябваше да работим, а регулаторните органи бяха с нас на всяка крачка". "Постфактум, естествено има много критики, но бих искала да посоча, че имахме "данни от практиката" при милиарди хора от цял свят, които показваха, че ваксината е безопасна и ефективна. Такава ваксина никога нямаше да е достъпна за пациентите, ако не беше безопасна", добави служителят на Pfizer.

Категорично не сме договаряли доставката на 1,8 млрд. доза ковид ваксини ("Комирнати") чрез SMS. Знам го, защото бях част от преговорите. Такива разговори засягат твърде много хора от двете страни и отнемат твърде много време, за да се извършат чрез SMS-и. Това каза Джанин Смол в отговор на питания относно най-големия договор за доставка на ковид ваксини в света (900 млн. дози плюс опция за още 900 млн.). Смол коментира темата заради интервю на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен пред The New York Times, в което тя казва, че си е писала SMS-и с главния изпълнителен директор на Pfizer д-р Алберт Бурла в продължение на месец, докато са текли разговорите за договора. От ЕК обаче не публикуваха чатовете, защото Фон дер Лайен не била длъжна да ги регистрира като документи и ги нямало в документния архив, което беше отразено от много големи медии като например Reuters. А Джанин Смол напомни, че в първата година на пандемията "всички работехме от вкъщи" и че затова д-р Бурла е дал номера на мобилния си телефон "на много политически лидери".

ЕС одобри ваксина, предпазваща от новите подварианти на Омикрон

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксина, специално насочена към новите видове на Омикрон. Одобрението е на фона на опасеният...

За цената, Смол подчерта, че не може да обсъжда, защото ценообразуването е конфиденциално т.е. търговска тайна. Тя обаче увери, че имало такъв подход, че държавите да могат да си позволят цената и не на цената на печалба.

Още в началото на заседанието председателят на специалната комисия по въпросите на Covid-19 – евродепутатът Катлийн Ван Бремпт, която е част от Прогресивния съюз на социалистите и демократите в Европейския парламент, изрично подчерта, че на заседанието е бил поканен главният изпълнителен директор на Pfizer д-р Алберт Бурла. Той не присъстваше, което накара Ван Бремпт да изрази съжаление и да изкаже позиция, че това може да се разглежда като липса на прозрачност и че прозрачността е нещо, което се дължи на гражданите на ЕС.

Предупреждение

Смол изрично предупреди, че човечеството не е застраховано от това да се появи вариант на SARS-CoV-2, който хем е заразен като Омикрон, хем е по-патогенен (т.е. по-тежък), като предишните варианти. Затова и Pfizer продължава да работи по ваксини за появяващите се нови опасни варианти на вируса.

Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно