Научно обяснение: Не е нужно ковид ваксините да се тестват дали спират предаването на вируса от човек на човек преди да бъдат разрешени за употреба

2967
Научно обяснение: Не е нужно ковид ваксините да се тестват дали спират предаването на вируса от човек на човек преди да бъдат разрешени за употреба
Снимка: Getty images

Ковид ваксината на Pfizer не е тествана за това дали предотвратява предаването от човек на човек на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID-19, преди да ѝ бъде дадено одобрение за спешна употреба. Това заключение излезе след отговорите от изслушване в специалната комисия по въпросите за Ковид-19 в Европейския парламент (ЕП).

Значи ли това, че ваксината не работи? Внушението на горното съждение е точно това. Но експертно обяснение дава друг отговор – не само, че работи, ами и нито един производител на ковид ваксина не е тествал своя продукт за това дали предотвратява предаването на вируса от човек на човек.

Защо няма такива тестове? Защото всъщност не е нужно, когато целта е да направиш колкото се може по-бързо важен медицински продукт. А какво е нужно, обяснява в пространно видео специализираният YouTube канал MedCram, чийто създател е пулмологът д-р Роджър Сийхулт, асоцииран професор в Калифорнийския университет и Училище по медицина "Ривърсайд".

Във видеото е нагледно показан прост пример с диаграма какво е първото и най-важно условие за спешно одобрение на ковид ваксините. То е много просто – дали намаляват или дори изцяло елиминират риска от това да се заразиш и разболееш. Това е отправната точка за успех – защото ако правят това, ваксините правят и редица други неща - намаляват риска да прекараш толкова тежко болестта, че да трябва да влизаш в болница, да се наложи да влезеш в интензивно отделение или дори да умреш, понеже всичко това са последствия от това, че първо си се заразил и разболял.

Колкото до предаването на вируса от човек на човек – именно това, че рискът да се заразиш и разболееш намалява, ако си ваксиниран, ограничава и предаването на вируса от човек на човек. Ваксината не спира напълно предаването на вируса, както и не спира напълно и във всеки случай това да се заразиш и разболееш, но увеличава шансовете това да не се случи, а дори да се случи, увеличава шансовете да преболедуваш по-леко и да си заразен за другите за по кратко време. Във видеото има примери с редица проучвания, доказващи това, които не са финансирани от производители на ваксини. Факт е, че тези данни обаче излизат след като ваксините вече се прилагат масово, с разрешение за спешна употреба.

ОЩЕ: Данните за ваксините срещу коронавирус от Израел - грешна математика води до фалшиви новини

С еволюцията на коронавируса и многото нови варианти, които се появяват, е кристално ясно, че вирусът се развива така, че да може да избягва все по-успешно вече създадена имунна защита – от ваксиниране или предишно преболедуване. Затова и се работи за актуализиране на самата ваксина – вече има специални варианти на продукта, обхващащи и генетични линии на Омикрон.

Пълна защита срещу Ковид-19 засега няма – но има определена защита. Оттук-нататък в по-голямата част от света все още е въпрос на личен избор дали ще се ваксинираш срещу Ковид-19, а много от рестриктивните мерки заради болестта не се налагат, тъй като поне засега тя вече не удря толкова жестоко по човешкото общество, колкото през 2020 – 2021 година.

Какво ще стане занапред – бъдещето ще покаже и дано то е добро за хората.

Български биолог: Коронавирусът се променя със зашеметяваща скорост

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com