Национален нарцисизъм: кой вярва в конспиративните теории за COVID-19?

7273
Национален нарцисизъм: кой вярва в конспиративните теории за COVID-19?
Снимка: iStock

Вярата в изключителността на собствената нация е тясно свързана с разпространението на конспиративни теории за COVID-19, установиха психолози. Допитвания до доброволци от повече от 50 държави показват, че колкото повече хора вярват, че страната им заслужава специално отношение, толкова по-охотно те се поддадат на конспиративните теории и ги разпространяват. Социалната идентичност играе централна роля във формирането на убежденията, казват изследователите. Точните механизми на тази връзка все още не са изяснени, но си струва още днес да се вземе предвид този фактор при разработването на мерки за взаимодействие с населението.

Груповият (колективен) нарцисизъм е явление, при което хората преувеличават положителния образ и величието на групата, към която принадлежат. Докато при обикновения нарцисизъм индивидът е фиксиран върху собственото си превъзходство, колективният нарцисизъм включва вярата на индивида в превъзходството и важността на групата. Колкото повече членове на групата изпитват колективен нарцисизъм, толкова по-вероятно е самата група да действа като някакъв вид нарцистична същност.

Разузнаването в Германия следи COVID конспиратори и екстремисти

Груповият нарцисизъм е една от формите на социална идентичност. Характеризира се със същите черти като обикновения нарцисизъм – самовлюбеност, стремеж към власт, самоувереност, склонност към експлоатация на чуждите ресурси. Обектите на колективния нарцисизъм са раса, нация, род, религия и други признаци, по които човек може да се причисли към някоя група.

С началото на пандемията от COVID-19 се появиха различни конспиративни теории, свързани с появата и разпространението на коронавируса. Изследователи от Нюйоркския университет и техни колеги от Обединеното кралство и Полша са решили да проверят дали разпространението на тези теории може да бъде свързано с групов нарцисизъм – по-конкретно национален. Те съобщават за резултатите в статия в списанието Personality and Social Psychology Bulletin.

„Интересувахме се от ролята, която конспиративните теории могат да играят по време на пандемия – обяснява авторът на изследването Джей Дж. Ван Бавел. – ООН и СЗО започнаха да използват термина „инфодемия“ по време на пандемията от COVID-19 през март 2020 г., за да разкажат за риска, който дезинформацията може да изиграе в борбата срещу пандемията. Тази работа ни позволи да проучим тези въпроси на глобална извадка и да разберем какво може да предскаже вярата в конспиративните теории и тяхното разпространение по време на пандемия.“

Изследователите първо анкетирали около 300 жители на САЩ, като ги помолили да оценят вярата си в редица конспиративни теории както свързани с COVID-19 (например, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено от Китай, или че пандемията всъщност е начин за борба с президентската администрация на САЩ), така и несвързани (например, че кацането на американци на Луната е фалшификация, ХИВ е създаден в лаборатория, а терористичните атаки от 11 септември 2001 г. в Съединените щати са инициирани от правителството). Участниците трябвало да посочат доколко по скала от 1 до 5 са съгласни с тези теории и доколко са готови да ги споделят с някого в интернет.

Освен това доброволците оценявали поредица от твърдения, насочени към идентифициране на националния нарцисизъм, например: „Никога няма да бъда удовлетворен, докато моята страна не получи признанието, което заслужава“ или „Моята страна заслужава специално отношение“.

Мислят само за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет

След това аналогични допитвания били проведени в повече от 50 страни. Конспиративните теории в анкетите варирали в зависимост от тези, които били популярни в страната.

По-ранни изследвания вече показали, че националният нарцисизъм е свързан с вярата в конспиративните теории – например изследване в Полша установило, че хората, склонни към национален нарцисизъм, са по-склонни да вярват в руски заговор срещу своята страна. Допитвания в САЩ демонстрирали, че националният нарцисизъм се свързва с вярата, че други държави са в заговор срещу САЩ, но не и с вяра в участието на правителството в конспирации.

Новото изследване не било изключение – във всички страни вярата в превъзходството на собствената нация корелирала с доверието към конспиративни теории за COVID-19 и стремежа за тяхното споделяне.

„Хората трябва да разберат, че социалната идентичност играе централна роля в това как хората формират убеждения – казва Ван Бавел. – Разбира се, може да е добре, ако сте част от група, в която се ценят истинността и благополучието на членовете на групата.

От друга страна, може да е лошо, ако вашата идентичност включва завишени представи за вашата група и мания за доминиране или управление на имиджа.

В дадения случай ние открихме убедителни доказателства в 56 различни страни, че тази по-нарцистична форма на колективна идентичност е много силен предиктор за вярата в конспиративните теории за пандемията. И искам да подчертая, че ефектът е доста голям, много по-голям от другите фактори, които сме изследвали във връзка с конспиративните теории и дезинформацията.

Изследователите подчертават, че е преждевременно да се говори за причинно-следствена връзка. Макар че те са направили корекции за част от факторите, които биха могли да повлияят на резултата (например политически убеждения), окончателните изводи остава да бъдат направени в бъдеще – възможно е да има някои други особености, способни да повлияят както на вярата в конспиративните теории, така и в превъзходството на своята група по даден признак.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Теория на конспирацията: Ако опаковките можеха да говорят

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно