Мислят само за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет

5961
Мислят само за себе си: защо нарцисистите имат лоша памет
Снимка: iStock/Guliver

Хората с нарцистични черти помнят зле имената на нови познати и друга информация поради факта, че обръщат твърде много внимание своята персона, твърдят канадски учени. Въпреки че това усложнява социалното взаимодействие, а самите нарцисисти са недоволни, когато собствените им имена се забравят, те не могат да се поставят на мястото на събеседника и да разберат, че той може да се обиди, така че не се стремят да се борят с проблема.

Запомнянето на имената на нови хора, особено когато човек се запознава с неколцина наведнъж, може да е трудно. В тези случаи мнозина измислят асоциации, свързани с определени характеристики на външния вид, или търсят друг начин. Най-зле от всички в помненето на имена и лица на нови познати  се справят хората с изразени нарцистични черти, са установили изследователи от университета Макюън в Канада. Те са публикували своите изводи в статия в Journal of Personality.

След анализиране на по-ранни проучвания изследователите са забелязали, че самообсебването на нарцисистите влияе върху това, кое и как помнят те. Нарцисистите, обясняват авторите, „избирателно обръщат внимание на положителната информация, която е от значение за тях самите и стимулира егото им... Липсата на загриженост за другите хора води дотам, че нарцисистите по-зле обработват информацията за другите“.

Може да се предположи, че нарцисистите трябва да са добри в запомнянето на имена и лица, тъй като това би им позволило по-добре да формират социални връзки. В действителност обаче нарцисистите обръщат толкова много внимание на себе си, че такова просто не остава за другите.

В първата част на изследването учените тествали 332 доброволци за способността да запомнят и разпознават както хора, така и неодушевени обекти – къщи или телефони. Понякога добавяли снимки на автомобили, за да проверят дали нарцисистите ще им обърнат повече внимание като символи на материален успех. Участниците, имащи по-изразени нарцистични черти, по-зле разпознавали и хора, и обекти, включително автомобили - очевидно ставало дума не за лошата памет на лицата, а за трудности със запомнянето на нова информация като цяло.

Тогава учените решили да проверят до каква степен интересът на нарцисистите към собствената им личност влияе върху способността им за запомняне. В следващия експеримент участниците гледали онлайн лекция, като същевременно виждали собственото си лице чрез уеб камерата, както при среща през Zoom. Доброволците не знаели за какво точно е експериментът – казали им, че това е тест за ефективността на образователните технологии.

„Силният фокус върху себе си, включително вниманието към своята външност, е определяща черта на нарцисизма“, обясняват изследователите.

Учените наблюдавали движенията на очите на участниците по време на лекцията, а също така проверявали доколко участниците са запомнили нейното съдържание.

Собственото лице на екрана за мнозина може да е разсейващ фактор – хората започват да мислят как изглеждат, оправят си косите и дрехите. Това се случило и с участниците в изследването. В съответствие с прогнозите на учените тези, които имали по-нарцистични черти, се оглеждали по-често и по-зле запомняли лекционния материал.

По този начин, заключават учените, нарцисистите не могат да запомнят имената и лицата на новите познати, защото са твърде съсредоточени върху собствената си персона и просто пропускат всичко, което се случва около тях.

Освен това хората с изразен нарцисизъм имат намалена емпатия, което затруднява установяването на емоционални връзки с другите. Нарцисистите не обичат, когато някой им забрави името, но в същото време не могат да се поставят на чуждото място и да разберат, че това може да бъде неприятно и за другите.

Може би при определени обстоятелства нарцисистите са в състояние да запомнят имена или събития, които са важни за другите. Те могат да положат усилия, ако усетят, че това ще им даде възможност да напреднат в нещо. Но ако в същото време мислят твърде много за постигането на целите си, прекомерната съсредоточеност върху себе си ще продължи да им пречи.

Ако някой трудно запомня имена, това не означава непременно, че е самовлюбен нарцисист, отбелязват изследователите.

Имената могат да изхвърчат от главата, ако човек се смущава от нови социални контакти, той се притеснява какво впечатление прави на другите. За да се запомни нещо, първо трябва да му се обърне внимание, а преживяванията могат да попречат да стане това.

Изследователите съветват хората, които са изправени пред факта, че някой е забравил името им, да не се разстройват. Обикновено в такива ситуации на човек му се струва, че нещо не е наред с него, че не е достатъчно забележителен, за да бъде запомнен. Но като правило в този случай въпросът не е в самия човек, а в неговия събеседник - той забравя не поради липсата на забележителни черти на новия си познат, а поради самообсебване или прекомерно вълнение. Затова не се вълнувайте и не се обиждайте – най-добре просто се представете отново.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Хората са еволюирали като бръмбари, а не като гръбначни

Извънземните може да пътуват на метеорити на автостоп, за да колонизират Космоса

Пробив: Учени "отгледаха" хрущял за човешкото лице

LiDAR откри древни градове в Тихия океан

Хората се крили в тази лавова тръба в Саудитска Арабия в продължение на хиляди години

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com