Опасните последствия за мъжете след прекаран COVID-19

9188
Опасните последствия за мъжете след прекаран COVID-19
Снимка: iStock

Според учените една от проявите на постковиден синдром при мъжете е разстройството на потентността. Авторите на наскоро публикувана обзорна статия разказват подробно какви физиологически и психологически фактори влияят на нарушаването на еректилната функция. Именно тя се смята за универсален здравословен показател при мъжете, преболедували COVID-19.

Постковидна слабост

Лекарите са забелязали: при някои мъже, които преди не са се оплаквали от проблеми с потентността, след COVID-19 се развива еректилна дисфункция. За да разберат къде е причината, италиански учени съвместно с техни колеги от Китай, Дания и Виетнам са анализирали статии на тази тема, публикувани и индексирани в базите данни на Scopus, PubMed и Google Scholar от началото на 2020-а до юли 2021 година.

Учени: Вейпърите два пъти по-често страдат от импотентност

Вейпърите са два пъти по-склонни да се оплакват от проблеми в леглото, отколкото тези, които не пушат, установиха изследователи от Нюйо...

Авторите са стигнали до извода, че разстройствата на потентността при COVID-19 са свързани с цял комплекс от физиологични и психологични фактори. Специалистите смятат, че практически всяко предизвикано от коронавируса респираторно, неврологично, сърдечносъдово или ендокринно усложнение може да повлияе негативно на мъжкото сексуално здраве.

Например известно е, че при недостиг на кислород еректилната функция се снижава, а при много пациенти, преболедували КОВИД, три месеца след оздравяването все още има проблеми с белите дробове. Кислородната недостатъчност снижава производството на азотен оксид, необходим за увеличаването на обема и втвърдяването на половия член.

Освен това SARS-CoV-2 взаимодейства с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2) и поразява клетките – по-конкретно ендотелните, които покриват вътрешната повърхност на кръвоносните и лимфните съдове. Поради увреждане на лигавицата кръвта престава нормално да постъпва в тъканите.

Американски учени от Медицинската школа Милър към Университета в Маями са открили, че коронавирусът се разпространява в ендотелните клетки на мъжкия полов член. Това се отразява негативно на кръвоснабдяването на пениса и съответно на еректилната функция - тя пряко зависи от целостта на ендотела.

Откриха мощно оръжие срещу еректилната дисфункция

Редовният прием на аспирин повишава мъжката потенция. До този извод са стигнали учени от турския университет Медпол, пише сп. Renal and...

Дълготрайните ендокринни нарушения при пациенти с COVID-19 са по-слабо изучени в сравнение с белодробните или сърдечносъдовите. Въпреки това има доказателства, че ACE2 се експресира в β-клетките на панкреаса и клетките на тестисите. Учените от школата Милър отбелязват: понякога коронавирусът прониква в тъканта на тестисите, което може да повлияе на мъжката фертилност като цяло. Италиански изследователи са открили, че при продължително протичане на КОВИД спада нивото на тестостерона - хормона, отговорен за сексуалната активност при мъжете.

Различните фактори се подсилват взаимно. Френски учени са установили, че пациентите с по-тежки форми на съдови поражения, включително остра тромбоза и белодробна емболия, често развиват сериозна ендотелна дисфункция. А нарушаването на работата на задстомашната жлеза води до обостряне на диабета - както от първи, така и от втори тип. Свързаните с това ендокринни и метаболитни промени могат да доведат до дългосрочни проблеми с ерекцията, смятат авторите на обзора.

Не само физиология

В допълнение към чисто физиологичните, учените посочват и няколко косвени причини. На първо място това са страничните ефекти на лекарствата. А също стрес поради хоспитализация и социално-икономически фактори като принудителна изолация, страх от уволнение и финансови затруднения.

Някои лекарства за лечение на продължителен КОВИД, като бета-блокери и диуретици, нарушават еректилната функция. А ограничителните мерки водят до депресивно състояние на ума и тревожност. Мнозина са загубили работата си по време на пандемията. Тези, които са минали на дистанционна работа, са се сблъскали със заседнал начин на живот, нарушение на обичайния начин на живот, рязко намаляване на общуването и депресия. Според учените това неминуемо се отразява на сексуалното здраве на мъжете.

Парадокс - мъж, който иска да е като Аполон, рискува потентността си

Учени откриха еволюционен парадокс, при който мъжете увреждат способността си да имат деца заради усилията си да изглеждат по-привлекат...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Археолози откриха фрески на Хубавата Елена и бог Аполон в Помпей

Бронзова лампа била култов предмет, свързан с Дионис

Откриха "скулптура" на възраст 130 000 години в ЮАР

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно