Коронавирусът влошава репродуктивната функция на мъжете

9058
Коронавирусът влошава репродуктивната функция на мъжете
Снимка: iStock

Едно от широкоразпространените в социалните мрежи мнения, тиражирани от антиваксъри, е, че ваксинирането срещу КОВИД влияе негативно на репродуктивната функция на мъжете. Но наблюдения на пациенти, както ваксинирани, така и преболедували КОВИД, говорят за обратното – заплаха за мъжкото здраве носи коронавирусната инфекция, а не ваксината.

С какво са свързани такива последствия от COVID-19 за мъжете, разказва пред Российская газета урологът от клиниката за иновационни технологии Евгений Гершанов.

Руски специалист: Коронавирусът засяга и мъжката плодовитост

Коронавирусът може да доведе до нарушения, които понижават мъжкия фертилитет. За това предупреди пред радио "Говорит Москва" Олег Аполи...

"Нарушението в работата на репродуктивната система се явява едно от последствията на коронавируса. Причината може да се дължи на тежка форма на възпалителна реакция (цитокинова буря), която възниква в отговор на инфекцията – пояснява д-р Гершанов. – За това състояние е характерна прекомерна активност на имунните клетки. Възпалението е естествен защитен механизъм, който помага на организма да се справи с чужди агенти. За да се синхронизират действията на имунната система в борбата с инфекцията, се отделят информационни молекули – цитокини. Но прекалено голямото им колечество може да доведе до разрушителни за организма последствия.“

Докторът разказва, че многобройни случаи от клиничната практика потвърждават негативното влияние на вируса върху качеството на спермата и следователно – върху репродуктивната функция.

„Тестисът се състои от семенни каналчета и интерстициални клетки, които играят ключова роля в производството на сперматозоидите и хормоналната регулация. Зреещите сперматозоиди се транспортират през семенните каналчита до епидидимиса, където се съхраняват и узряват, придобиват способността да се движат и оплождат. По всяка вероятност именно на този етап вирусът въздейства негативно върху мъжкото здраве и като следствие – върху фертилната функция“, отбелязва специалистът.

Той уточнява, че засега е невъзможно да се даде еднозначен отговор на въпроса, прониква ли вирусът директно в тестисите и спермата, но при пациенти, преболедували КОВИД, се наблюдават аномално високи нива на половите хормони (повишаване на лутеинизиращия хормон и снижаване на общия тестостерон), а също влошаване на качеството на спермата както по време на заболяването, така и след оздравяването.

Човечеството е пред изчезване заради драстично влошаване на спермогенезата при западните мъже

Човечеството е застрашено от изчезване, ако спадът на броя на сперматозоидите при мъжете продължи с настоящите темпове, предупреждават ...

„Вече са публикувани резултатите от изследвания, които са потвърдили способността на коронавируса да провокира възпалителни заболявания на органите от репродуктивната система: развитие на орхит (възпаление на тъканта на тестисите) и епидидимит (възпаление на епидидима)", отбеляза Евгений Гершанов.

За да се изключат възможните рискове, докторът препоръчва на мъжете след прекарана коронавирусна инфекция да преминат изследване: да направят спермограма, да проверят нивото на половите хормони и според резултатите да се консултират с уролог-андролог.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com