Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали

15201
Отдавна изгубен потънал остров край Бразилия е пълен със скъпоценни минерали
Снимка: IO-USP

Огромен древен остров, който сега се намира на дъното на Атлантическия океан, може да съдържа огромни запаси от редкоземни елементи и други ценни минерали.

Известно като Рио Гранде Райз (RGR), потопеното континентално плато се е образувало като вулканичен хребет преди около 40 милиона години и някога е било голяма тропическа суша, покрита с растителност.

ОЩЕ: Градове в САЩ потъват с шокираща скорост, показват снимки на НАСА

Разположен на около 1200 километра от бреговете на Бразилия, RGR покрива около 150 000 квадратни километра от океанското дъно на дълбочини от 700 до 2000 метра. Идеята, че хребетът някога може да е бил остров, е изказана за първи път през 2018 г. и сега е потвърдена благодарение на нов анализ на почви, драгирани от западната част на RGR.

Оценявайки минералогичните, геохимичните и магнитните свойства на седимента, авторите на изследването разкриват, че пробата е съставена предимно от червена глина, която съответства на характерната „червена земя“ (terra roxa), открита в много части на щата Сао Пауло. В почвата изследователите са открили множество минерали, които са типични за измененията на вулканични скали, включително окислен магнетит, хематит, гьотит и каолинит.

Взети заедно, тези открития показват, че глината се е образувала в резултат на интензивно химическо изветряне на вулканични скали в топъл, влажен климат с активни вулкани. Въз основа на този анализ изследователите заключават, че RGR е бил изложен на елементите по време на еоцена, който е продължил допреди около 35 милиона години и се е характеризирал с тропически условия.

„Нашето изследване и анализ ни позволиха да определим, че това наистина е остров“, обяснява авторът на изследването Луиджи Йоване. „От геоложка гледна точка открихме, че глината се е образувала след последната вулканична дейност преди 45 милиона години. Следователно образуването датира отпреди между 30 милиона и 40 милиона години. И трябва да се е образувал в резултат на тези тропически условия“, добавя той.

Предишни изследвания също са установили, че потопеният остров е богат на ценни минерали като кобалт, литий и никел, както и високо ценени редкоземни елементи като телур. Като се има предвид, че тези материали са ключови компоненти на новите технологии, водещи до прехода от изкопаемите горива, разбираемо има голям интерес към извличането на природните богатства на RGR.

Разположен в международни води, хребетът в момента се управлява от Международния орган за морското дъно, въпреки че бразилското правителство е кандидатствало собственият му континентален шелф да бъде законно разширен, за да включи RGR. В действителност такова заявление има малък шанс да бъде одобрено, тъй като Конвенцията на ООН по морско право (UNCLOS) предвижда, че една нация може да притежава не повече от 200 морски мили морска територия извън нейната брегова линия.

ОЩЕ: Мистерията на Северна Атлантида: Имало ли е потънали градове, запазени и до днес на дъното на океана

„За да знаем дали ресурсите могат да бъдат жизнеспособно извлечени от морското дъно, трябва да анализираме устойчивостта и въздействието на този добив – казва Йоване. – Когато се намесвате в дадена област, трябва да знаете как това ще се отрази на животните, гъбите и коралите и да разберете въздействието, което ще имате върху кумулативните процеси.“

Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com