Градове в САЩ потъват с шокираща скорост, показват снимки на НАСА

7366
Градове в САЩ потъват с шокираща скорост, показват снимки на НАСА
Снимка: iStock

Сателитни изображения разкриват скоростта, с която градовете по Източното крайбрежие, включително Ню Йорк, Балтимор и Чарлстън, потъват вдън земя.

Сателитните изображения на НАСА показват шокиращата скорост, с която земята потъва под големи американски градове, включително Балтимор, Ню Йорк и Чарлстън.

ОЩЕ: Колко скоро ще потънат Малдивите, Банкок и Маями?

Чарлстън в Южна Каролина е един от градовете, които потъват с най-бързи темпове. NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using data from Ohenhen, Leonard O., et al. / 2023

Изображенията, разкрити от Земната обсерватория на НАСА на 20 февруари, показват движението на земята по Източното крайбрежие, като областите в тъмносиньо потъват с най-бърза скорост. Потъването заплашва инфраструктурата, земеделските земи и влажните зони – особено с повишаването на морското равнище, пише LiveScience.

Между 2007 г. и 2020 г. земята под Ню Йорк, Балтимор и Норфолк, Вирджиния, е потъвала средно с 1 до 2 милиметра на година, показват сателитните данни. В няколко окръга в Делауеър, Мериленд, Южна Каролина и Джорджия са потънали двойно или тройно повече, става ясно от изследване, публикувано в списанието PNAS Nexus.

„Потъването е пагубен, силно локализиран и често пренебрегван проблем в сравнение с глобалното покачване на морското равнище, но това е основен фактор, който обяснява защо водните нива се покачват в много части на източната част на САЩ“, казва Леонард Охенхен, геофизик от Virginia Tech и един от авторите на изследването.

Потъването има много последствия за хората, живеещи по крайбрежието, включително по-голям риск от наводнения и щети за домове и инфраструктура, причинени от нестабилна почва. Според изследването най-малко 867 000 имота и критична инфраструктура – включително магистрали, железопътни линии, летища, язовири и диги – потъват.

Потъването също може да доведе до нахлуване на солена вода в земеделски земи, посеви и запаси от прясна вода, както и да повлияе на местообитанията на дивата природа.

Един от най-бързо потъващите градове е Чарлстън, Южна Каролина, където центърът е само на 3 метра надморска височина. Градът потъва с около 4 мм на година.

Според Земната обсерватория на НАСА слягането под Чарлстън е до голяма степен причинено от човешка дейност, като например изпомпване на подземни води. Когато хората източват подземни водоносни хоризонти или извличат природен газ от земята, празните пространства, останали след тях, могат да се срутят, което да доведе до потъване на земята отгоре. Но на места като Ню Йорк за слягането допринасят комбинация от фактори, включително меката земя, върху която е построен градът, и тежестта на сградите.

Изследователите са анализирали сателитни и GPS данни, за да установят движението на крайбрежната земя от Нова Англия до Флорида. NASA Earth Observatory images by Lauren Dauphin, using data from Ohenhen, Leonard O., et al. / 2023

Изследователите са използвали сателитни изображения и наземни GPS сензори, за да проучат крайбрежието от Нова Англия до Флорида. След това те създали карта, която разкрила променливостта в издигането и спадането на различни области по крайбрежието. Тези данни били съпоставени с данните, събрани от наземната глобална навигационна спътникова система, за да се открие скоростта на потъване.

Според картите регионът на Средния Атлантически океан потъва повече от североизточната част на САЩ. Това до голяма степен се дължи на геоложки процес, наречен ледникова изостатична корекция, което е продължаващото движение на земята, някога обременена от тежки ледени покривки по време на последната ледникова епоха отпреди около 126 000 до 11 700 години.

ОЩЕ: Учени предричат мегапотоп в Калифорния

Краят на огромната ледена покривка Лорантид е минавал през днешните Пенсилвания и Ню Джърси, натискайки земята надолу с тежестта на леда. Междувременно земята отвъд периметъра на леда била издигната нагоре. Когато ледът започнал да се топи преди около 12 000 години, земята, която някога била изпъкнала по крайбрежието, започнала да потъва и продължава да го прави.

Съавторът на изследването Манучехър Ширзаей, директор на лабораторията Virginia Tech, казва, че изследователите се надяват да картографират крайбрежието на Персийския залив. „Нашата дългосрочна цел е да картографираме всички брегове по света с помощта на тази техника – казва той. – Проектантите в няколко града в САЩ вече използват нашите данни, за да направят нашите брегове по-устойчиви, и искаме градовете по целия свят да могат да направят същото.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

"Пътека на мъртвите" от неолита е открита в Ирландия

Колко е продължила най-кратката война в историята?

Котката на Шрьодингер обединява теорията на относителността и квантовата механика

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно