X
 
 

По-злопаметни ли са жените в сравнение с мъжете?

1685 0
По-злопаметни ли са жените в сравнение с мъжете?
Снимка: iStock/Guliver
Жените имат по-силна и детайлна памет в сравнение с мъжете. Това от една страна е добре, но от друга им помага да помнят всички обиди и прояви на недостатъчно внимание от страна на ухажорите или съпрузите си, пише сп. Menopause.

Жените често казват, че имат по-ясна памет в сравнение с мъжете или синовете си и учените от университета в Харвард доказаха това.

Проф. Здравко Райков: Креативността не толерира наличието на един-единствен верен отговор

Когато ви се струва, че всичко в живота ви се руши, започнете да мислите за това, какво може да построите на освободилото се място. Не...

Първоначалната цел на изследването била да се установи как настъпването на менопаузата влияе на паметта и интелектуалните способности на жените. Сравнявайки когнитивните им способности с тези на мъжете на същата възраст, авторите на изследването се опитали да разберат дали настъпването на менопаузата води до влошаване на паметта, както много жени се оплакват.

Подобно нещо действително се случва – паметта на жените ставала по-малко силна и надеждна в сравнение с преди. Интересното е, че мъжете им отстъпват по сила на паметта именно до периода на настъпването на менопаузата след което нещата се изравняват. Това се проявявало, както в запомнянето на отделни детайли от преживени събития, така и по отношение на това колко дълго помнят. Освен това младите жени имали по-точна епизодична памет, по-точно изпълнявали запомнени действия, възприемали чута реч и решавали други задачи, свързани с паметта.

Непропорционално силното влошаване на паметта в зряла възраст при жените е свързано с факта, че хормоналните промени ги правят по-уязвими към т.нар. Синдром на „мъгла в главата“, както и относно различни проблеми, свързани с работата на мозъка.

Влошаването на паметта след настъпването на менопаузата се случвало основни при жени, чието ниво на естрадиол е паднало повече от обикновено. Поради това учените съветват лекарите да обръщат внимание на оплакванията на жените за „шум“ в главата, за да им помогнат да избегнат влошаване на паметта в последствие.

Тъмната материя скоро няма да е загадка

Учени може би са направили едно от най-важните открития в астрономията – какво представлява „тъмната материя”, която ...

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално