Подземната армия: 8000-те теракотени воини

8392
Подземната армия: 8000-те теракотени воини
Снимка: J. Arpon / CC BY-SA 3.0

През 1974 г. група фермери бавно копаят кладенец в Сиан, Китай, когато един от тях удря нещо твърдо с лопатата си. Докато продължава да копае, той осъзнава, че е открил древна глинена статуя.

Експертите смятат, че Теракотената армия е предназначена да защитава император Цин Шъхуан в отвъдния живот и че има още теракотени воини, които трябва да бъдат намерени, пише Discover.

Gremelm / CC BY-SA 3.0

Археолозите са знаели, че първият император на Китай, Цин Шъхуан, е имал подземен мавзолей някъде в района. Но мавзолеят бил скрит умишлено, след като императорът починал през 210 г. пр.н.е., и пазачите засадили дървета отгоре с надеждата, че никога няма да бъде намерен. Но когато археолозите започнали да разследват, осъзнали, че глинената статуя е една от хиляди, погребани точно под повърхността.

Няма други подобни погребални комплекси, които да съперничат на подземната Теракотена армия. А през последните години новите технологии помогнали на учените да разберат как са се появили нейните воини. Археолозите дори откриха още 20 теракотени воини през 2022 г.

Подземната армия

kevinmcgill / CC BY-SA 2.0

Войниците са разположени в бойна формация, защитавайки императора в отвъдния живот. Учените смятат, че работниците са започнали да създават глинената армия, когато Цин Шъхуан се е качил на трона през 246 г. пр.н.е.

_______________________________________

Още за Теракотената армия:

Армията е изградена преди 2200 години.

Мястото е 22 квадратни мили (35,406 км).

_______________________________________

Като владетел Цин Шъхуан прекарва 25 години в битки и превземане на враждуващи държави. След като обединява Китай, той се обявява за първия император. Неговата династия приключва само четири години след смъртта му, но територията, над която той управлява, остава непроменена в продължение на векове.

Някои археолози смятат, че са били необходими около 700 000 занаятчии и работници, за да се издигне армията през годините, и работата е била спряна, когато императорът починал през 210 г. пр.н.е. Хората са работили близо 40 години, за да изградят армията, и експертите подозират, че много от тези работници са били поробени хора, които са били екзекутирани, след като услугите им вече не са били необходими.

Има много мистерии около глинената армия и през последните няколко десетилетия нови и неинвазивни технологии помогнали на учените да разберат как се е формирала глинената армия.

Изграждането

Jmhullot / CC BY 3.0

Изследователите са използвали остатъци, намерени сред статуите, за да определят материала, използван за създаването на армията. В изследване от 2017 г. в сп. Antiquity учените изследвали 12 фрагмента от статуи на воини в трап 1, който е най-големият от трите. Те също така разгледали образци от паважа и други статуи, като например фигура, изобразяваща дворцов акробат.

Учените открили, че статуите са направени с неваровикова глинеста паста, която може да е от находища на льос, вид алеврит, който е често срещан в Северозападен Китай. Фрагментите от акробата и воин също съдържат пясъчен темпер, което означава, че в един момент скулпторите са променили рецептатая.

Неинвазивните технологии позволили на изследователите да разберат по-добре производствения процес. В изследване от 2021 г., публикувано в сп. Archaeometry, изследователите са използвали мобилна рентгенова флуоресцентна спектроскопия, за да видят вътрешността на статуите.

Рентгеновите снимки разкриват различни маркировки върху статуите, „Gōng“ (宫) и „Xianyang“ (咸阳). Те смятат, че това са имената на двете работилници, отговорни за производството на глинената армия. Имената помагат да се обяснят разликите в източниците на глина и разликите в глинената паста.

Защита за защитниците

GFDL / CC BY-SA 3.0

Въпреки че воините са направени от теракота, бронзовите оръжия, които държат, са истински и добре запазени. Години наред учените се чудели дали създателите умишлено са използвали антикорозионен агент, за да защитят бронза.

В статия от 2019 г. в Scientific Reports изследователите съсредоточават вниманието си върху хрома, открит върху бронза, и дали е бил използван за запазване на оръжията. Те анализирали проби от оръжията и почвата, в която били заровени. Учените открили, че е използван лак за покриване на глинените воини и че той е богат на хром. С течение на времето лакът се смесва с пръстта и хромът се разпространява върху бронзовите оръжия.

Въпреки че хромът покривал бронза, изследователите не смятали, че той е причината за запазването на оръжията. Учените подозират, че бронзът се е задържал поради особеностите на почвата с умерено алкално pH и малък размер на частиците.

Теракотената армия трябвало да защитава Цин Шъхуан в отвъдния живот, а сега воините имат собствена защита. Мястото е добавено към списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО през 1987 г.

ВИЖТЕ ОЩЕ: За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Криели се от народа и от самите себе си: Как мистериозни болести на монарси създават конспирации и интриги

Какво е хендж и защо са издигани такива структури?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно