За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити?

12092
За кого е била предназначена маската на Тутанкамон и къде е Нефертити?
Снимка: Abo Rashad / CC BY-SA 4.0

Британски египтолог смята, че врата води от гробницата на фараона Тутанкамон до гробницата на царица Нефертити, която е била съпруга на баща му и е управлявала Египет няколко години преди него, пише The Guardian.

Британският египтолог Никълъс Рийвс е открил скрити йероглифи в гробницата на Тутанкамон, които подкрепят теорията, че царица Нефертити е погребана до гробницата на Тутанкамон. Тази теория не беше потвърдена по-рано, тъй като сканирането на гробницата не показа наличието на тайна стая. Но сега всичко може да се промени благодарение на намерени символи.

Стела на Ехнатон, Нефертити и децата им. Lander / CC BY-SA 3.0

Рийвс е установил, че символите, които изобразяват процеса на погребението на Тутанкамон от неговия наследник – фараона Ай, са нарисувани върху символи, които показват погребението, което Тутанкамон е извършил за неговата мащеха – царица Нефертити, която е била съпруга на бащата на Тутанкамон, фараона Ехнатон.

„Смятам, че тези йероглифи доказват, че Тутанкамон е извършил погребален ритуал за първоначалния собственик на тази гробница, царица Нефертити, която е управлявала Египет преди него под името Сменхкаре или Нефернеферуатен. На изображението се виждат чертите на лицето именно на Нефертити. Тоест тук първоначално е било нарисувано как Тутанкамон погребва царицата и едва след това отгоре са се появили изображенията на погребението на самия Тутанкамон от Ай“, казва Рийвс.

Според Рийвс, като се има предвид, че Тутанкамон умира внезапно на 19-годишна възраст, за него спешно е била необходима гробница, която все още не е била построена. Затова гробницата на Нефертити е била отворена и всички символи по стените са били заменени, за да се отнасят конкретно за Тутанкамон.

План на гробницата на Тутанкамон: (1) Съкровищница, (2) Гробна камера, (3) 3-та врата, (4) Преддверие, (5) Т.нар. пристройка, (6) 4-та врата, (7) 2-ра врата, (8) Коридор, (9) 1-ва врата, (10) Стълбище, (A) Гипсова стена, (B) Масивна стена, (C) Ниша. Anuskafm / CC BY-SA 3.0

Ученият смята, че гробницата на Тутанкамон е само част от по-голяма конструкция, която е била предназначена за Нефертити, и нейната мумия все още се намира в една от скритите стаи. Остава само да бъде открита.

Рийвс смята, че по стените, украсени с рисунки, трябва да се търси тайна врата и нови, по-задълбочени изследвания може да покажат нейното наличие. Може би тази врата е покрита с фалшива стена, зад която се намира по-просторната гробница на Нефертити.

„Склонен съм да вярвам, че фараонът Тутанкамон не може да бъде погребан в толкова малка стая и това е само част от нещо по-голямо. Тоест част от гробницата на неговата мащеха Нефертити. Подобни случаи с погребения на няколко владетели на Египет в една гробница вече са известни. Трябва само да се извърши по-задълбочено ново сканиране на близкото пространство“, казва Рийвс.

В същото време, египтологът Захи Хавас смята, че мумията, която изследва в момента, принадлежи на Нефертити.

Смята се, че Нефертити, която е била съпруга на фараона от XVIII династия Ехнатон, е починала на 40-годишна възраст около 1330 г. пр.н.е. Досега гробницата и мумията на Нефертити не са открити. Учените съдят за външния вид на царицата по открития през 1912 г. бюст на египетската царица.

Бюстът на Нефертити в Neues Museum в Берлин. Philip Pikart / CC BY-SA 3.0

Погребалната маска на Тут не е била за него

От 5000-те артефакта, открити в гробницата на Тутанкамон, 3300-годишната му погребална маска е един от най-известните древни артефакти. Но принадлежала ли е тя на самия фараон?

През 1922 г. британски археолог стои в Долината на царете в скалите зад Луксор, Египет. През предходните десетилетия са проучени повече от 60 древни гробници. Много египтолози са на мнение, че всички гробници са били идентифицирани и не е останало нищо за разкриване. Археологът Хауърд Картър е на друго мнение.

Картър се оказва прав и скоро разпознава единствена стълба, водеща надолу към входа на гробница. След години на разкопки екипът му стига до вътрешните стаи и открива мумията на фараон. По това време учените не знаят много за Тутанкамон (цар Тут, както го наричат мнозина изследователи), момчето цар, управлявало около десетилетие.

Тутанкамон не е бил фараон, когото много историци да смятат за важен. Но гробните му камери включват повече от 5000 артефакта, включително зашеметяваща погребална маска. През миналия век маската и други артефакти го правят един от най-известните древни фараони в съвременната история.

Погребението на Тутанкамон

Древните египтяни са вярвали в изпращането на починалия в отвъдния живот с предмети, от които ще се нуждае, като храна, вино, мебели, дрехи, бижута и домакински принадлежности. Гробницата на Тутанкамон била пълна с такива дарове и тези предмети останали недокоснати в продължение на 3300 години, докато екипът на Картър не започнал да отваря и разопакова трезорите.

Howard Carter examining the innermost coffin of Tutankhamun

Хауърд Картър разглежда най-вътрешния саркофаг на Тутанкамон. The New York Times photo archive / Public Domain

След като било открито първото стъпало, екипът на Картър изровил стръмното стълбище, което водело до входа долу. Гробницата е структурирана така, че човек първо да влезе в дълъг и тесен коридор с размери около 7,62 на 1,52 м. Има и преддверие приблизително със същата дължина, но малко по-широко, и след това стая, която екипът нарича „пристройката“. Погребалната камера на Тутанкамон била друга стая с размери около 6,40 на 4 метра.

Гробницата се смята за малка в сравнение с останалите в Долината на царете. И все пак няколко години са необходими на екипа на Картър, за да обработи многото стаи. Има повече от 5000 артефакта, които трябва да бъдат внимателно извадени и маркирани, и много от тези предмети са натрупани един върху друг, преди гробницата да бъде запечатана.

Мумията на фараона се намирала в поставени един в друг саркофази. Част от погребалния инвентар била предназначена за предшественик на Тутанкамон на име Нефернеферуатен (Нефертити).

Погребалната маска на Тутанкамон. Bjørn Christian Tørrissen / CC BY-SA 3.0

Когато всички ковчези са отворени, Картър вижда мумията да носи сложна погребална маска. Тя тежи около 24 паунда масивно злато, а на челото има кобра и лешояд, които символизират неговото управление над цял Египет. Раираната маска става емблематична и синоним на Древен Египет. Но през 2015 г. учен открива нови доказателства, които предполагат, че известната погребална маска не е била предназначена за цар Тут.

Декодирането

Артефактите от гробницата на Тутанкамон са внимателно съхранявани в музей в Кайро, въпреки че няколко пъти са се отправяли на световни обиколки. През 2015 г. маската е извадена и осветена, така че изследователите да могат да я снимат и разгледат по-отблизо.

ОЩЕ: Плодът на гнева. Учени разкриха мистерията на проклятието на Тутанкамон

Учените забелязват нещо ново под различен ъгъл – на погребалната маска има друго име, което след това е заличено. Анализът на следите от оставените йероглифи предполага, че върху нея първоначално е било името на Нефертити.

Нефертити е била мащеха на фараона и когато той неочаквано е починал, може да са дали маската ѝ на момчето цар. Учените смятат, че регентите на Тутанкамон се опитват бързо да консолидират властта след смъртта му и погребението е ключова стъпка в този процес.

Момчето цар

Цар Тут е последният от могъща фамилия, управлявала по време на XVIII династия. Той управлява около десетилетие, някъде около 1333 до 1323 г. пр.н.е., и се качва на трона като момче, може би на около осем или девет години.

Статуя на Ехнатон в Египетския музей. Néfermaât / CC BY-SA 2.5

Бащата на Тутанкамон – Ехнатон, се опитва да принуди египтяните да престанат да се кланят на множество богове и да станат монотеисти. Това не върви добре и годините на царуването на баща му не са мирни времена.

Цар Тут е имал регенти, които управлявали от негово име, докато той внезапно починал преди 20-годишна възраст. Експертите не са единни по въпроса как е умрял Тутанкамон. Дълги години младият фараон се смятал за жертва на насилие. Други били на мнение, че Тут е паднал от колесница и е починал от раните си.

През 2010 г. ДНК тестовете потвърждават, че родителите на Тутанкамон са брат и сестра, а сканирането на мумията му показа, че той има няколко деформации, включително цепнато небце и по-къс крак. Може да е имал остри здравословни проблеми, които да са довели до смъртта му.

Както и да е починал Тутанкамон, това е било неочаквано и неговите верни поданици се втурнали да го погребват. Сега учените смятат, че гробницата и погребалната му маска не са били предназначени за него и внезапната му смърт означава, че е трябвало да направят корекции, за да подготвят момчето цар за отвъдния живот.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Археологът, открил гробницата на Тутанкамон, откраднал съкровища на фараона

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Мъж почина, след като бе заразен с Ковид в продължение на 613 дни

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно