Следи от големи детски жертвоприношения са открити в Перу (СНИМКИ 18+)

4989
Следи от големи детски жертвоприношения са открити в Перу (СНИМКИ 18+)
Снимка: Jorge Candia от Pixabay

Културите на предколумбовата Южна Америка за първи път са определяни от испанците като „кървави“, но след това някои историци оспорват тази теза, позовавайки се на малкия (в сравнение с ацтеките) брой следи от жертвоприношения в тези краища. Нови находки показват, че поне културата Чиму не може да бъде заподозряна в "излишна" милост.

Културата Чиму е съществувала в Северно Перу по време на така наречения Късен междинен етап от предколумбовата хронология на Андския регион – от 1000 до 1476 г. сл.Хр. Тази култура се формира на земите, заети от цивилизацията на Мочике (Моче), и постепенно заменя своите предшественици, а държавата на Чиму се нарича Чимор.

Разкопките през 2018 г. / Gabriel Prieto et al.

През 2018 г. археолози откриха в перуанската провинция Трухильо, в района на Пампа ла Крус, гроб с останки на 140 деца и 200 лами. В изследването, описващо това откритие, се казва, че както децата, така и животните са били убити в ритуал на жертвоприношение: сърцата им са били извадени и след това положени по определен начин.

Гробът е открит близо до мястото, където някога се е намирала столицата на Чимор – Чан Чан. Радиовъглеродният анализ показал, че жертвоприношението е извършено преди около 550 години. Сравнявайки датировките с палеоклиматични данни, учените предполагат, че децата и ламите са били убити, за да спрат наводненията, причинени от Ел Ниньо, които тогава са причинили сериозни разрушения.

Сега перуански археолози съобщават, че са открили още две могили с детски погребения в същия регион. В едната могила са открити 25 гроба, а в другата – още 51 гроба. Почти всички деца са погребани легнали настрани, с краката на изток, главите на запад - така че да са обърнати с гръб към морето.

Жертвоприношенията на деца не са били еднократен акт. ANDINA/Huanchaco Archaeological Program (Pahuan)

Освен това в първата могила е изкопан гроб с останките на пет възрастни жени, седнали в кръг, глава до глава. Общо в този район досега са открити останките на 302 деца на възраст от 5 до 14 години, загинали в жертвоприношения, и почти 400 лами.

Датирането с въглерод-14 установило, че изследователите са открили следи от поне шест големи жертвоприношения, доста широко разделени във времето – от 1050 до 1500 г. от н.е. Тоест не може да се каже, че това е било еднократно действие, свързано с катастрофално събитие (наводнение).

Археологът Габриел Прието от Университета на Флорида (САЩ) смята, че най-ранното жертвоприношение в Пампа ла Крус може да е имало политическа цел. Според учения това се е случило точно по времето, когато Чиму са били завладени от народи като Ламбейеке (Сиканската култура), които са живели в долините на север. Прието смята, че жертвите може да са били жители на Ламбайеке, които са били доведени в столицата на Чиму, за да отпразнуват тези победи.

Друга възможна интерпретация е, че жертвоприношението е извършено в чест на Тайканамо – легендарния основател на държавата на Чиму, за когото се казва, че е дошъл от морето и е тръгнал на юг, за да установи столицата на Чиму – Чан Чан, около 1000 г. сл.Хр. Пампа ла Крус се издига над самото място, където се смята, че той се е появил от морето.

В този гроб са погребани пет жени. ANDINA/Huanchaco Archaeological Program (Pahuan)

През този период хората от Чиму очевидно са били доста страстни и агресивни. Те напълно изтребили носителите на културите Моче и Ламбайеке, но дори и след това непрекъснато воювали: възможно е да не са ги интересували земите на техните съседи, а онези ресурси, които можели да вземат със себе си – и разбира се, хора за жертвоприношения.

Управлението на Чиму, подобно на повечето предколумбови култури от онова време, е било теокрация. Владетелят се смятал за пряк потомък на митологичния основател и божество. Много държавни длъжности били наследствени. Съществували и администратори на завладените територии: тяхната власт на място била практически неограничена. В замяна от тях се изисквало само да доставят навреме на Чан Чан необходимите количества продоволствие или занаятчийски стоки.

Учените предполагат, че в някакъв момент повечето Чиму са били занаятчии. Те изработвали керамични изделия, обработвали метали и произвеждали тъкани. На занаятчиите било забранено да променят вида дейност – което от своя страна направило неизбежни нови агресорски войни, в противен случай било доста трудно да се получат продукти.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Древните градове на маите са били опасно замърсени с живак

През XV век Чиму се сблъскват с инките, които ги завладяват. Изкусните златни изделия на занаятчиите от Чан Чан станали украса на Храма на Слънцето в Куско, а последният владетел на Чиму се оженил за принцеса на инките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно