Древните градове на маите са били опасно замърсени с живак

4127
Древните градове на маите са били опасно замърсени с живак
Снимка: iStock

Градовете на маите в Мезоамерика винаги впечатляват. Но под повърхността на почвата дебне неочаквана опасност: замърсяване с живак. В обзорна статия в Frontiers in Environmental Science изследователи заключават, че това замърсяване не е съвременно: то се дължи на честата употреба на живак и продукти, съдържащи живак, от маите от т.нар. Класически период – между 250 и 1100 г. сл.н.е. Това замърсяване на места е толкова силно, че дори днес представлява потенциална опасност за здравето на археолозите, които изучават руините на маите, пише Phys.org.

„Замърсяването с живак в околната среда обикновено се среща в съвременните градски зони и индустриални ландшафти. Откриването на живак, заровен дълбоко в земята и седиментите в древните градове на маите, беше трудно за обяснение, докато не започнахме да разглеждаме археологията на региона, която ни казва, че маите са използвали живак от векове“, казва водещият автор на изследването Дънкан Кук, доцент по география в Австралийския католически университет.

Древно антропогенно замърсяване

Рудниците на цар Соломон превърнали долината Тимна в пустиня

Учени са открили, че древната медна промишленост на Израилското царство е била организирана по такъв начин, че в резултат в нейния цент...

Кук и колегите му прегледали всички данни за концентрациите на живак в почвата и седиментите на археологически обекти в древния свят на маите. Те показали, че на места от Класическия период, за които има измервания – Чунчукмил в днешно Мексико, Марко Гонзалес, Чан би и Актункан в Белиз, Ла Корона, Тикал, Петен Ица, Пиедрас Неграс и Канкуен в Гватемала, Палмарехо в Хондурас и Серен (мезоамерикански „Помпей) в Ел Салвадор – е открито замърсяване с живак, с изключение на Чан би.

Концентрациите варират от 0,016 ppm в Актункан до изключителните 17,16 ppm в Тикал. За сравнение прагът на токсичен ефект за живак в седименти се определя като 1 ppm.

Големи потребители на живак

Какво е причинило това праисторическо замърсяване с живак? Авторите отбелязват, че на няколко места на маите са открити запечатани съдове, пълни с „елементарен“ (т.е. течен) живак, например Киригуа в Гватемала, Ел Параисо в Хондурас и Теотиуакан в Централно Мексико. На други места археолозите са открили предмети, оцветени с бои, съдържащи живак, направени главно от минерала цинобър.

Авторите заключават, че древните маи често са използвали за декорация цинобър и бои и прахове, съдържащи живак. След това този живак може да се е разтворил от дворове, подове, стени и керамика и да се е разпространил в почвата и водата.

Още градове на маите „никнат“ от земята

Гробница на царски ковчежник от времето на Рамзес Велики е преоткрита в Египет

Египетски археолози откриха саркофага на благородник на име Птах-ем-Уя, който през XIII век пр.н.е. при фараона Рамзес II е отговарял з...

„Маите са вярвали, че предметите може да съдържат „чулел“, или душевна сила, която се е намирала в кръвта – допълва д-р Никълъс Дънинг от университета в Синсинати, съавтор на изследването. – Следователно брилянтният червен пигмент на цинобъра бил безценна и свещена субстанция, но без да знаят, че е бил и смъртоносен и неговото наследство продължава да съществува в почви и седименти около древните места на маите.“

Тъй като живакът е рядък във варовика, който е в основата на голяма част от районите на маите, учените смятат, че елементарният живак и цинобърът, открити в селищата, може първоначално да са били добивани от находища в северните и южните граници на древния свят на маите и внесени в градове от търговци.

Опасности за здравето и „маяцен“

Целият този живак би представлявал опасност за здравето на древните маи: например ефектите от хроничното отравяне с живак включват увреждане на централната нервна система, бъбреците и черния дроб и причиняват тремор, нарушено зрение и слух, парализа и психични проблеми. Може би трябва да споменем, че един от последните владетели на маите в Тикал – Тъмното слънце, управлявал около 810 г., е изобразен на фрески като патологично затлъстял. Затлъстяването е известен ефект на метаболитния синдром, който може да бъде причинен от хронично отравяне с живак.

Необходими са повече изследвания, за да се определи дали излагането на живак е изиграло роля в по-големите социокултурни промени и тенденции в света на маите, като тези към края на Класическия период.

„Ние заключаваме, че дори древните маи, които почти не са използвали метали, са причинили значително повишаване на концентрациите на живак в тяхната среда – казва съавторът на изследването д-р Тим Бийч, професор в Тексаския университет в Остин. – Този резултат е още повече доказателство, че точно както живеем днес в „антропоцен", е имало и „антропоцен на маите", или „маяцен". Замърсяването с метали, изглежда, е било резултат от човешката дейност през историята.“

Коя е най-древната цивилизация в света?

Учените спорят – коя от древните цивилизации е най-древна? Ако преди отговорът е бил очевиден, то днес има няколко съперници за т...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Физици възпроизведоха ефекта от чуруликането на пирамидата Кукулкан

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Палеонтолози откриха древна гигантска змия

Смяната на властта при маите била отбелязана с изгаряне на останките на бивши владетели

Откритие: Антибиотиците разкриват нов начин за борба с рака

Ведите се оказаха генетично близки до етносите от Индия

Стоунхендж може да е свързан с рядко явление – луностоене

Откриват и дори нападат украински водолази: Делфините и руският флот - вярно и невярно (СНИМКА)

Градът на боговете бил разрушен от мегаземетресение

Защо самолетите почти винаги са боядисани в бяло?

Ново проучване разкрива скритата роля на Млечния път в древноегипетската митология

3000-годишна керамика разкрива търговски мрежи в Австралия много преди колонизацията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интересно